Thread: Mix
View Single Post
Old 21-12-2009, 01:22 AM   #5
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Default Re: Mix

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Odlicna tema!

Dejo, postavljas li sebi neke standarde glasnoce dok radis (mislim na RMS miksa, ne na slusanje)? k14?
Apsolutno ne. Ne razmisljam o tome koliko ce glasan miks izac, mislim da tu i ne moze bit nekog standarda, zanrovi su jednostavno previse razliciti. Pokusaj da smiksas neki jazz kvartet jednako glasan kao neki drum'n'bass Koliko vidim iz posla, cini mi se da je malo olabavila trka za sto glasnijim CD-om, cak i ovdje, dje je jedino to bilo bitno prosle godine. Mislim da su situaciju drasticno popravili Fabrika 13 i ostale strane mastering kuce kojima se sve cesce salju albumi odavde. A cini mi se i da klijenti pocinju da donose odluke koje nisu bazirane samo na glasnoci.

Quote:

Dali jednako przis master kompres. kad znas da ce mix npr. ici negde napolje na mastering?

Za sad toliko
Master kompresor mi prakticno nikad ne radi vise od 3dB. Nema tu przenja, sluzi mi samo da malo spakuje sliku. Ako juris komprimovan miks, mnogo su bolji rezultati sa vise pojedinacne i paralelne kompresije. Ono sto isto moze da pomogne je i jednostavna stvar koju mozete da probate:

Cesto u pjesmi ima samo nekoliko peakova zbog kojih klipuje AD ili interni bus. Snimite miks, pa bukvalno pogledajte dje su. Onda problem rijesite lokalno, ako se npr radi o nekom tranzijentu sa dobosa koji proleti samo na tom mjestu, sredite samo to mjesto.

dvuckovic is offline