View Single Post
Old 18-12-2009, 03:15 AM   #6
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Kako raditi sa nekim ko nema sluha?

Staaaalno, staaaaalno imam te situacije da su mi dolazili pevachi koji ne znaju da pevaju, i tad mi se posle 5-6 sati rada plache od muke...
Koliko sam razumeo treba da uzmes 5 pesama po 300 E, znaci 1500 E?
Ako joj radis i muziku i snimanje, gledaj na to ovako, nije lako prodati instrumental u Srbiji za 300E, osim ako nisi top kompozitor i ne prodajes ga top coveku sa estrade (mada su tada malo vece pare u igri) . Znaci 300 E je necija mesecna plata. Jos ako je to 5 stvari to je 1500 E, a ti vidi da li ce ti silan rad za free koji radis nekim poznatijim ljudima (bas kao sto i ja radim nekima) doneti nesto vise (sem iskustva) od potrosenog vremena i vezbanja...

Prvo, po meni vredi prodati 5 instrumentala po 300 E kome god (to je soma i po evra nit orao nit kopao), mene su ovde kritikovali sto nisam hteo da prodam crncugama iz Londona za 150 jer su hteli sebe da potpisuju. A sto se instrumentala tice, samo nekolicina ljudi bas prati ko je sta uradio, verovatno se niko nece ni raspitivati, pa neces doziveti neku sramotu jer je kao sto kazes pevach(ica) losh.

Drugo, jednom prilikom sam jedan pank vokal u svom ex studiju kao klinac sa 19 godina snimao CHITAVIH 13 SATI!. Nije problem bio naterati pevacha da otpeva melodiju (to i onako definitivno nije umeo, jer je kastriran od pevanja), nego naterati ga da pogodi ritam. Onda sam provalio da mi ne vredi da se kocim da napravim tu pesmu da zvuci kako treba, jer je to nemoguce...Na kraju krajeva, te "pesme" su licno izdrkavanje tih "pevacha", i iz kompleksa oce posto poto da imaju pesmu. Ako neko ne zna da peva i nije svestan da ne zna, a pri tom oce da snima studijske pesme, i usudjuje se da trosi sate tvog vremena, taj neko onda nije normalan...
Oni jednostavno ne kapiraju to kao posao, umno-fizicki napor, njima je to sve vau, i u stanju su (kao recimo u mom slucaju) da 15 sati bez prestanka pokusavaju da snime pesmu od 2 i po minuta, misleci da je i tebi zabavno kolko i njima.

Ako ti je novac bitan ja ti preporucujem, da ga snimas kako god, i da ga ohrabrujes kako je super i da mu das posle taj snimak i au q, ako on ne cuje sebe znaci ne cuje nista, ALI to ako ti je novac bitan.
E sad ako ti beres soma i po evra sa drveta ispred zgrade svakog dana, onda nemoj.
Ja bih ga radio za te pare.
Radio sam jednom jednog repera koji ne zna da govori, bukvalno, za isti novac, covek je bio umno poremecen, govorio kako je on po telelvizijama, kako ga slikaju paparaci, izgledao je ko bednik, pljuvao je po 300 E za pesmu ko od shale, a jedva da je znao da govori...Ja sam mu snimao te stvari, on je bio prezadovoljan...Posle 4-5 snimanja vise se nije pojavljivao (verovatno je ukapirao da nema pojma) i vise niti sam cuo nesto o njemu niti Boze daj...
eto to su ti moji saveti

Last edited by Jan; 18-12-2009 at 03:19 AM.
Jan is offline   Reply With Quote