View Single Post
Old 18-12-2009, 12:23 AM   #1
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Default Re: Kako raditi sa nekim ko nema sluha?

Ja sam relativno nedavno imao jednu jako jako slucnu situaciju!
Zenska dosla snimiti album. Nema apsolutno nista sluha i uz to nema osjecaja za ritam. Ali album se mora napraviti. Nije bitno o kome se radi i zasto se taj album radio...

Procedura je bila sljedeca:
Prvo bi dosla profesionalna backvokalica i otpjevala sve lead dionice umjesto nje.
Onda bi "pjevacica" dobila snimke da doma vjezba.
Onda bi dosla u studio - tvrdi da je uvjezbala ali nije jer ne moze - i isla snimiti svoj lead
Snimali smo frazu po frazu
Onda bi ja prvo odabrao "dobar" take od svake fraze
Pa to korigirao rucno ili s VocAlignom da ritmicki bude tocno onako kao sto je prava pjevacica iz info snimke otpjevala
Zatim bi konsolidirao jedan take iz svih odabranih fraza
Pa bi uvalio u melodyne
Jer MELODYNE MOZE SVE! - kunem ti se! Samo je stvarno zajebano nauciti neke ekspert fore u njemu. Al kad to savladas, onda stvarno moze sve popraviti.
Kad bi imao ritmicki i tonalno dobru snimku onda bi opet dosla profesionalna pjevacica i otpjevala opet po njoj novi lead, ali tako da kopira ono sto je ova otpjevala, samo tocno
(naime, ova "pjevacica" usput ima i problem da ne zna izgovoriti slovo R)
U miksu bi stavljao omjer "pjevacica" i pro-backvokal negdje 80:20, tek toliko da pro vokal da malo karaktera u sve to ali da se ne izgubi osnovna boja ove "pjevacice" jer ima vrlo prepoznatljvu boju, cak i dok prica, i to ljudi znaju
I na to bi naravno napucali brdo backvokalnih harmonija koje bi profi vokalica otpjevala...
I to je to...

Ovo je takav posao. Moras biti u stanju napraviti SVE ako je lova u pitanju.
Ne moram ni spominjat da ja oko svega ovoga ne bi prst mrdnuo da nije stvarno bila dobra cifra...

E usput - poceo sam cijeli posao u Melodyne pluginu. Tek sam kasnije shvatio da mi Melodyne standalone verzija bolje radi posao. Neke stvari taj plugin ipak ne moze dobro odradit...
I naravno, backvokal s kojom smo radili ima suludo precizan vokal i interpretaciju, ali joj je glas toliko beskarakteran da nikada nije uspjela solo karijeru. Ima taj tip glasa koji se nikako ne istice. A upravo je to pomoglo da se dobro blenda ispod ove nase "pjevacice"!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote