View Single Post
Old 17-12-2009, 09:30 AM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Pomoz'te mi da sastavim studio...

Quote:
Originally Posted by korenjak View Post
.......................
BAS TRAP: je ugaoni masivni absorber koji upija niske frekvencije u uglovima gde one najčešće obitavaju tj. odbijaju se.....sama reč ti kaže zamka za bass
Ne mora biti uvek masivan, ne mora uvek raditi na niskim frekvencijama (cak i ako tako proizvodjac navodi)... i ne mora uvek da se montira u coskovima. Bass trapovi su generalno apsorberi, i s obzirom na jako mali prostor kojim obicno raspolazete.... nije uvek moguc razdvojiti bass trap od midrange apsorbera i difuzora... ako se zele najbolji rezultati. Takva podela je prilicno vestacka i smislena jedino za velike prostore o kojima mnogi od vas koji citaju ove redove moze za sada da sanja.
Bass trap kao pojam je zgodan za neku sistematizaciju u smislu ucenja/razumevanja osnova studijske akustike... ali tu je, po mom misljenju, kraj svake svrsishodnosti pojma "bass trap", apsorber je tacniji naziv.
Quote:
Bolje je srediti sobu nego kupiti skupu opremu jer superiornost opreme skoro da nećeš moći ni da čuješ ako su uslovi snimanja i slušanja loši.
Na zalost, ovo vecina vasih kolega jednostavno ne zeli da prihvati, nego nastavlja sa bacanjem para u preskupe komade opreme, za koje nikada nece saznati sta, zapravo, rade zvuku koji prolazi kroz njih... obicno su ti uticaji mali i suptilni... i uvo/mozak koje nisu vec izvezbani za konkretnu spravu u studiju sa odlicnom akustikom,... ne mogu razluciti sta je uticaj niti kako spravu koristiti, ako je prvi susret sa njom u nesredjenoj prostoriji.
Cak elementarno smirivanje bassa u sobi pomaze znacajno... ali na zalost.... "elementarno smirivanje bassa" nije uopste jeftino.
Quote:
Ako radiš elektroniku opet ti je bitno da soba bude sređena za slušanje i mix jer finalni proizvod je najvažniji, oću reći džaba ti dobar sint ako ćeš u miksu da ga zaebeš....
Prostorija mora da bude sredjena bez obzira na pravac koji se u muzici radi... jer nisam jos sreo nijednog od vas koji bi se odrekao svega ispod 200Hz... a bavite se raznim pravcima....
Quote:
Da reverb upadne u mikrfon možeš izbeći ako snimaš close miking tj postaviš mikrofon blizu izvora zvuka kako bi hvatao više direktnog zvuka a manje zvuka sobe...

ovde imaš sve: http://www.gikacoustics.com/room_setup.php

Opet ako sam nešto slagao nek me ispravi Bogić,Nenad i Denis
Nisi slagao nista, samo sam prokomentarisao i pokusao da razjasnim sta si u stvari, hteo da kazes

Hvala, Korenjak!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote