Pokusacu da prokomentarisem i stavim neke primedbe, mada je sam pokusaj da se napise ovakav tekst gotovo herojski,... bravo Korenjak!
Quote:
Originally Posted by korenjak
DIFUZER: Elemenat koji može biti raznih oblika i različitog tipa. Služi da razjednači odbijanje zvuka od zida......dakle svi difuzeri imaju istu svrhu i rade na sličan način, samo ugao odbijanja zvuka od površine difuzera varira od tipa.
|
Ugao odbijanja zvuka od povrsine difuzora zavisi od tipa difuzora... hm.... pre bi se moglo reci opseg ugla odbijanja, posto je to snop, a ne zrak.
Difuzori se dele na tipove prema nameni i kvalitetu difuznog zvucnog polja koga uspeju da formiraju.
Quote:
Kada zvučnik odemituje zvuk koji se rasprostire prema svim zidovima zvuk krene da se odbija od zidova u raznim pravcima što mnogo zavisi i od dimenzijai oblika sobe.
|
Ne treba praviti konfuziju "u raznim pravcima" zbog odbijanja od ravnih povrsina... zvuk ide u raznim pravcima iz zvucnika, ali definitivno razlikujemo povrsine koje su zasluzne za prve refleksije,... i tu nema "raznih pravaca" refleksija... nego samo po jedan... slicno kao da su zidovi ogledala, pa se vidi odraz visokotonca u tom ogledalu... e u toj tacci je refleksija.
Quote:
Dakle difuzer ima na sebi površine na primer kvadarske oblike različite ispupčenosti koji rade tako što razjedinjuju odbijanje zvuka. Elem kada je zid ravan svi talasi se istovremeno odbijaju od zida.Kada se na zid postavi difuzer zvuk ne dolazi istovremeno do svih delova difuzera te se neki deo zvuka odbije pre a neki deo kasnije što dobrinosi razjedinjenju tj slabljenju odbijenog talasa...
|
Da... zamulja se vreme refleksije... i umesto jedne jako izrazene i jasne refleksije mi dobijemo mnogo manjih i vremenski pomerenih refleksija, te samim tim jasnoca i cujnost refleksije postaje sasvim drugacija... do izrazaja dolaze reverbi u materijalu koji se slusa, a refleksije od zidova zbog drugacijeg "potpisa" se mogu lako ignorisati u mozgu.
Quote:
Dakle zamisli vojsku u nekoj bici koja grune odjednom.....ona ima veću silu nego vojska koja je raštrkana....tako i zvuk kad se sav odbije odjednom u povratku ima veću snagu nego zvuk koji se odbije sa raznim zakašnjenjima tj raštrka se u raznim smerovima, ne odbije se sav u stom smeru kao u slučaju ravne površine
|
dobra metafora.
Quote:
Dakle difuzer služi da razjedini odbijeni zvuk tj da ga raštrka i tako stvori difuznu zvučnu sliku.
|
da.
Quote:
Postoje difuzeri koji deluju na različitim frekvencijama i postavljaju se oni koji rade na frekvencijskom opsegu koji stvara više problema u datoj prostoriji.
|
Najcesce se u malim prostorima stavljaju difuzori koji nece praviti problem za bliskog slusaoca... zbog presirokog frekventnog opsega.... znaci ne mogu bilo kakvi u svaki prostor.
Quote:
To je ono što ja znam neka me isprave Boggy i ekipa ako sam negde omanuo.
|
Evo... radim...
Quote:
......
|
Nastavak malo kasnije.....
pozdrav
bogi