View Single Post
Old 15-12-2009, 04:16 PM   #39
google
Banned

Default Re: Pomoz'te mi da sastavim studio...

Quote:
Originally Posted by Strale View Post
- neke monitore (sta preporucujete??? neke do 500e)
Yamaha NS10, moze se naci za 400 evra.

Quote:
- zvucnu karticu ( da li mi u opste treba???)
Emu 1212m, moze se naci za 120 evra, ili Emu 1616m, ona je (polovna) oko 200 evra.

Quote:
mada glavni razlog zasto hocu da predjem na logic je zato sto kada napravim pesmu, i stavim je u player sa nekom PROFI pesmom(da uporedim), nekako je moja pesma tisa, tuplja, i nzm ni sam kako to da opisem...
Kad nesto napises, onda to smiksas, ako ne znas da miksas, onda ce to zvucati tako kako si opisao. Ne postoji program koji sam miksa. Neke razlike izmedju sekvencera nema, ili je minimalna.

Ako to sto je u programu ne zvuci, i nije dobro napisano i aranzirano i odsvirano, to nece zvucati nikad.

Quote:
-Da li je do softvera ili do mene??
Do tebe.

Quote:
jer ako je do mene, ja ne bih menjao FL: ocenio bih moje znanje rada u njemu 4/5, naviko sam na njega...
Radi i dalje u njemu.

Quote:
kako ja da naucim da da koristim kako treba????
Pesma treba da zvuci bez eq, comp i sl. Ako ne zvuci, ne valja pesma, ili ne valja aranzman, ili ne valjaju sviraci.

Kada sve zvuci, ne moras nista raditi i to je najbolja produkcija. Ako hoces, vrlo malo odseci one delove koji uopste ne trebaju, i pojacaj malo srednji deo spektra na svakom kanalu razlicito, ne vise od 2-3 db.

Onda u masteringu namesti compresor da redukuje ne vise od 2: 1 i da ne radi stalno. Sa Eq pojacas visoke za ne vise od 1.5 db, srednje jos manje, bas oko 1 -2 db. Limiter da sece ne vise od 2-3 db.

Ako je sve napisano i izvedeno kako treba, dobices pesmu - da moze da se slusa.

Sto se vise koriste razna cuda od efekata, to pesma zvuci sve neprirodnije i gore. Do kraja sve nabudzis, a nista ne zvuci, ubijes mu "dusu".

Dakle, glavna stvar je da imas dobro napisanih i solidno snimljenih nekoliko kanala, a sa eq i com. odseces samo najmanje moguce, da se skoro i ne primeti. U masteringu samo malo doteras. To je to.

Last edited by google; 15-12-2009 at 06:10 PM.
google is offline   Reply With Quote