View Single Post
Old 13-12-2009, 03:08 PM   #9
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Default Re: Snimanje bubnjeva

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
Interesuje me kod mixanja kako pannujes OH i stereo room(da li je full L/R ili drugacije) i koliko se oslanjas na mono room u mixu takodje i kako ih balansiras. Da li kreces sa room mikrofonima kao sa osnovnim drum sound pa dodajes close mic's ili imas neku drugu tehniku za balansiranje levela.

Koliko dodajes reverba na drums i da li su mono ili stereo? Koji su ti najbolji verbs za drum?

Takodje me interesuje kako radis automatizaciju drums-a kroz pesmu

Mozda puno pitanja, ali to je tek pocetak

Poz Dejo
U zadnje vrijeme, sve sto mogu i sto je zanrovski opravdano miksam LCR, znaci samo 3 pozicije pan pota. Vec sam gore pomenuo da ako sam uradio M/S OH, onda doziram side kanal samo slusajuci balans izmedju puncha i prostornosti, a ne u odnosu na sirinu. Ako je A/B OH, samom postavkom sam vec doveo sirinu slike na nivo gdje mi odgovara, a ako je nesto sto sam dobio na miks, slusam prvo balans dobosa u slici i prvo ga ili nivoima, ili pomjeranjem OH kanal jedan u odnosu na drugi dovedem da svira iz centra, a onda slusam koliko se i sta svira, jer mi uzasno smeta situacija kad bubnjar naizmjenicno udara 2 crasha, i to samara lijevo-desno u tempu 150

Kad snimam za nekoga, obicno volim da dam ili 2-3 varijante mono rooma (okrenut od bubnja gleda u panel, blizu podu gleda u kick, gleda u pod i kupi refleksije, jako visoko pr iplafonu), cini mi se da je fleksibilnije kasnije u miksu nego jedan stereo par, jer sam raspored komponenti bubnja u prostoru sa daljinom prestaje da se precizno cuje. Nije losa stereo kombinacija X/Y koja gleda od bubnja u neku povrsinu, dodje mu kao neki prirodan reverb.

Cest problem kod room micova je sto svi volimo da ih nagazimo nekom brutalnom kompresijom, ali onda cinele pocinju da divljaju, tako da uvijek probam da nadjem tacku u kojoj ima najvise drveta, a najmanje lima, a za to je pomaze kad mic gleda u neku apsorptivnu povrsinu, ako je pri podu sa namjerom da kick bude dominantan, onda stavim parce azmafona na pod, a ponekad stavim i ribbon koji je po svojoj prirodi tamniji.

Kad slusam kanale bubnja, obicno prvo dignem OH, pa u odnosu na njega polako sve ostalo, i stalno bodem prekidac za polaritet i trazim sto ima vise puncha. Najcesce room dignem zadnji, posto mi on daje prostornu informaciju. Ne pokusavam da odrzim prirodni balans bubnjara koji je svirao, nego da napravim nesto sto ima smisla u pjesmi.

Cesto koristim reverbe na bubnju, ali se trudim da budu iskontrolisani i da se zalijepe za osnovni zvuk, tako da pokusavam da iskontrolisem ono sto se salje u reverb, da nema previse curenja i stvari koje flekaju sliku. Povremeno dupliram kanal dobosa, gejtujem i tako saljem u reverb, ne volim kad ostaje mnogo sustaina iza hata.

Za same reverbe, uglavnom Lex 960, TC M6000, ponekad Eventide H8000 i Lex 200 za Manu Katche-Peter Gabriel zvuk 80-tih. Svaki patch vrtim dok ne proradi u tempu pjesme. Od pluginova su mi se svidjeli Altiverb sa impulsima soba velikih studija i TL Space.

Automatizaciju generalno mnogo koristim, ali ne volim da je radim misem (osim ako se radi o sitnim korekcijama, stisaj samo ovaj udarac ili digni ovaj tom) nego mora da postoji neka vrsta fadera. Cesto automatizacija pravi razliku izmedju prosjecnog miksa i necega sto je uzbudljivo i sto ima dinamiku desavanja.

dvuckovic is offline