View Single Post
Old 13-12-2009, 03:52 AM   #6
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Default Re: Snimanje bubnjeva

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Kako u mixu koristis overhead-e? Uopste, postavka mikrofona - vise,nize,dijagonalno? Ili je ono lo-cut na kilo... Ili je to stalno promenjivo,pa onda reci sta ti volis?

Pozdrav,
Boki.

Naravno, i ovdje zavisi od toga sto se snima. Jasno ti je da za jazz nece biti ista postavka kao za metal

U zadnje vrijeme volim kombinaciju 2 velika mikrofona postavljena u M/S, pri cemu M gleda u tacku izmedju prvog toma i dobosa. Ovo mi ostavlja opciju da kasnije mogu da pravim balans izmedju puncha koji se dobija iz Mid mikrofona, i sirine i prostornosti iz side, a isto tako mi se najvise svidja balans izmedju pojedinacnih komponenti.

Siroki A/B ima smisla u zanrovima u kojima se trazi veca separacija cinela, i veca fleksibilnost kod procesinga, a to su uglavnom metal i srpski pop.
Mada, cak i u tim varijantama ostavim jedan mono OH koji gleda u istu tacku kao u M/S kombinaciji, jer hi end iz direct mikrofona na dobosu nikad ne zvuci toliko prirodno, bez obzira koliko vrtis EQ.

Ono sto mi je veoma bitno je da odma provjerim sve kombinacije polariteta, close u odnosu na OH, room u odnosu na close, jedan close u odnosu na drugi, itd... Tu se desavaju drasticne razlike, i to cesto odvaja super snimak od prosjecnog.

Ne radim hi pass visoko na OH, ne volim taj zvuk izolovanih cinela. AKo ima neki hi pass, onda samo do one tacke do koje pomaze definiciji kicka, znaci uvijek probam da vidim sto se desava izmedju OH i kicka, i samo ako primjetim da ima neki problem, onda cu uradit hi pass, a i to rijetko preko 150Hz.

dvuckovic is offline