Pozdrav Vaso!
Da, prilicno cesto imam priliku da snimam bubnjeve, 2-3 puta nedjeljno.
Trudim se da prvo sto uradim bude da cujem pjesmu, i pitam klijenta za smjernice oko stila i zvuka koji bi volio da cuje. Naravno da i tu umije da bude problema, posto je najcesce pjesma u ranoj fazi.
Iz prakticnih razloga, mikrofoni su uvijek povezani, ali ne i fiksirani, jako mi je bitno da ne trosim vrijeme ni sebi ni klijentu na stvari koje nisu direktno vezane za muziku, ali i da tehnicki mogu da imam dovoljno opcija, i da ne vezem ruke onome ko treba da miksa pjesmu.
Svodi se na to da stalno pokusavam da odrzim odredjeni nivo zabave i neizvjesnosti, i da ispratim kontekst koliko je moguce.
Sto se tice stimovanja, uglavnom se desi ja ja stimujem bubanj, prosto zato sto vec znamo kako to zvuci u reziji, i efikasnije je da ja modifikujem stim u pravcu u kojem sam pricao sa producentom, nego da pokusavamo da bubnjaru objasnimo ''e, sad je bolje''

Stim dobosa je veoma bitan, i dobro je kad je u harmonicnom intervalu sa tonalitetom pjesme.
Radeci sa vecinom bubnjara u gradu, cini mi se da sam uspio da pohvatam kako koji svira, ko jace udara hat, ko vari dobos, itd. , tako da otprilike znam kako da prilagodim i postavku mikrofona i preampa.
Kad snimam cijeli album, a narocito ako znam da cu ja da miksam, stalno mijenjam setup, dobos najvise, i prilagodjavam procesing.