Re: Koji su po vama naj vokal mikrofoni?
zadnjih godina snimao sam sa sirokim rasponom, od najeftinijeg djubreta do srednje klase pa onda uber..
nt1, 414 uls, c800, c12 re-issue, c12, u87 brd (vintage)
nt1 je najlosiji, al dobro drzi vodu obzirom koiko kosta... i posluzio je za brdo spikera, reklama i sl.
sad sam standardno na 414 i puno sam zadovoljniji.. medjutim , u miksu je dosta osjetljiv na tip vokala... kod nekih kojima treba malo "masti" jednostavno ne daje ono nesto. kod nekih savrsen. mislim nemam nekih zamjerki. opcenito relativno točan (za te pare super), i hladnjikav mikrofon.
c12 re-issue... snimali zenski vokal i to pop rock, ali koja zna da pjeva, ... ocaj, dere mi ta lampa usi. ima sve ono sto ne volim kod lampe.. zamor.
c12 original - druga pjesma. divan sound. moram priznat nisam ga probao puno na vokalima.. ali instrumenti.. puhaci.. klarineti ...mmmmm.. topao.. opet nije za sve.. taj karakter koji kod krivog vokala moze bit problematican
c800 - cist (malo dosadan).. hi fi.. perfekcija.. suprotno od c12 re-issue.. sigurno ima puno primjena. premalo sam ga koristio da bi imao definitivan sud.
u87 - na suho - iskrivljen.. obojan.. saturiran u srednjima.. u miksu bezgresan. stoji tocno kako treba. moze rec ko sta oce, al meni je odmah bilo jasno zasto je to toliko koristen mikrofon tokom zadnjih 35 godina. ubaci u posteno pretpojacalo, satares ga sa gsslom ili 1176 i vozi..
namjeravam si ostavit 414 ili mozda ubost kasnije SM7b umjesto, za neku zgodnu alternativu neumannu, gdje on ne ide.. .. ali za glavni uzimam stari U87. jbt ga. cim uzmognem nesto para.
(za informaciju, vozili smo ga na STT-1, a mislim da bi na neki Neve, ili nesto slicno , ala moj GR, vozio jos i bolje) bio je kod kolege i FET47 al nije tako dobro radio na vokalu na kojem smo tada radili. al je zvucao vece od zivota na instrumentima..