View Single Post
Old 09-12-2009, 03:24 AM   #32
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Cemu sve to sluzi?

Quote:
Originally Posted by Cappo View Post
Naravno da znam cemu sluzi otvor, funkciju rezonatorske kutije, kako nastaje ton, kako se zvuk prostire u talasima. To su, sam si lepo rekao, osnovne stvari muzike koje uz muzicku teoriju i tehniku gitare drzim u malom prstu.

Ali niti smo ucili ikada bilo sta o studiju i studijskoj tehnici (bar se ta oblast ne izucava na instrumentalnim odsecima muzickih skola), niti sam zbog toga sto zivim u relativno malom gradu imao mogucnost da to u praksi negde i naucim.
Otud sva moja radoznalost.

Pitao si za reverb, reverb (ili kako bi nasi tezgarosi rekli HALL ili ti HAL) je isto sto i delay samo sa toliko malim vremenom odbijanja zvuka da ga ljudsko uho registruje kao odjek,odnosno ne znam da li je odjek prava rec...Na primer udjes u neki hol i kazes "AAA" i stanes da govoris a to "aaa" se jos cuje, e to sto se cuje nakon sto ti prestanes da pricas to je reverb (a nije ponavljanje tipa, Mirko -Mirko- Mirko- Mirko.... ko u pecini, nego je MIRKOooooo)...
Reverb kao sto ti je neko napisao u muzickoj produkciji sluzi za oponasanje raznih hall-ova, soba, drvenih, kamenih blabla cega sve ne...Totalno mi je neverovatno da ne znas sta znaci pojam "reverberacija" znaci morao si sa njime da se sretnes u osnovnoj i srednjoj skoli u fizici, uci se uvek kad se obradjuje zvuk kao fizicka pojava, jos kao muzicar sramota je da ne znas sta je reverb (shala mala, nije te zanimalo, ni mene mnoge stvari ne zanimaju a susretao sam se sa njima stalno)

Evo ti jedan youtube link:

http://www.youtube.com/watch?v=6Sy50CcT4LI

On tu radi neki (za tebe ) slozeni efekat, ali videces kad ubaci reverb, provalices sta ocemo da ti kazemo...

Reverb je jako bitan u muzickoj produkciji, gotovo ga uvek ima na pesmama, i cesto je u nekim zanrovima moderne produkcije neprimetan, ali je tu...
Jan is offline   Reply With Quote