View Single Post
Old 28-11-2009, 01:10 AM   #9
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Pmoz'te mi da sastamin studio...

Quote:
Originally Posted by Strale View Post
kako ja da naucim da da koristim kako treba???? :P

Auuuu, vezbom i citanjem, upoznaj prvo sta radi kompresor, sta eq, sta su vremenski efekti...Provedi stotinu sata miksajuci pesme, na to pitanje koje si postavio ne mozes dobiti odgovor...To bi isto bilo kao da pitas kako da naucim da napravim automobil, i ja ti sad pricam, jedno 3-4 godine svaki dan o tome, pa onda ti jos 3-4 godine pokusavas da to sto sam ti ja pricao primenis, e a onda jos uvek ne mozes da napravis automobil...Daleko da toliko vremena treba da se nauci da se koliko toliko miksa, ali da bi stvarno naucio treba i vise vremena (pri tom ja ne kazem da stvarno znam da miksam, mlad sam, nakon 6-7 godina koliko pokusavam to da radim, nema dana da nisam naucio nesto novo...)...
Jednom me je neko pitao:
ON: "Kako uspevas da napravis da ti kick i bass ovako zvuce"
JA: "Uglavnom kompresorom i eq-om"
ON: "Pa kako znas koliko sta da stavis"
JA: "Pa chujem"
ON: "Pa kako ga chujes"
JA: "Pa ushima"

Mislim, cela fora je da znas sta cemu sluzi, slusas i vezbas, ne moze odjednom, niti moze brzo da se postignu rezultati ni nalik profi pesmi...

EDIT: Mislim da je slusanje i vezba ipak najbitnije, i ako ne znas cemu kompresor sluzi, odnosno sta bukvalno radi, uzmi stavi ga na nesto i okreci dugmice i slusaj sta se desava...Banalan primer, nadam se da znas sta kompresor i eq i ostali osnovni efekti rade...

EDIT 2: Da sam na tvom mestu, pola para od tih 5k bih potrosio da koliko toliko akusticki adaptiram sobu u kojoj i radim na zvucnike.

EDIT 3: Alesis Master Control je i audio interfejs (odnosno zvucna karta, znaci ne treba ti dodatna u tom slucaju), sledi pitanje da li ces ga 100% koristiti? Odnosno da li ti treba simultano snimanje 8 kanala?Odnosno koliko kanala odjednom planiras da snimas? Ili ga pak zelis koristit samo kao audio kontroler? Ako ne vise od jednog mono/stereo kanala, mozda bi RME HDSP 9632 bila najbolja varijanta. U suprotnom, imaces audio interfejs sa 2 preampa,8 ad i 8 da konvertora, a ti ces koristit samo jedan, eventualno dva kanala, dal ti to treba? Opet ako te on privlaci kao kontroler mozda ces sa RME HDSP i recimo necim ovakvim (http://www.rumski.com/forum/showthre...ight=pimpovani) biti zadovoljniji i proci za iste pare...
S druge strane ako uzmes RME HDSP trebace ti i mic preamp, a mozes uzeti i nesto sto vec ima sve na sebi, neko rece Fireface 800, on je super, ali opet dal ti treba toliko kanala...Neko ce se naci da ti kaze neko bolje resenje za jedan/dva kanala sto ima i preamp na sebi...Mozda nesto iz M-Audio arsenala (mozes da prodjes za 250 E sjajno)...RME bi trebalo da ima bolje konvertore od M-Audio-a, ali necu da podevam tu pricu, jer iskreno ja ni ne cujem te razlike u konvertorima toliko...
Sa Master Controlom imas sve u jednom, i konvertore i preampe i kontrolu...
Mene privlaci Alesis IO 26 jer je jevtin (na thomannu oko 350E, znaci toliko ce biti i ovde od prilike), samo se pitam kakvi su konvertori na njemu kad je toliko jevtino, da nije totalni bullshit, mada citam da su korisnici prezadovoljni, tako da me bas privlaci

Last edited by Jan; 28-11-2009 at 01:29 AM.
Jan is offline   Reply With Quote