Thread: Obrada vokala
View Single Post
Old 20-11-2009, 11:12 PM   #18
Inovative_kg
Senior Member

Inovative_kg's Avatar

Default Re: Obrada vokala

Jos nesto.. Kako se kompresor ponasa, dok sam voljan da pisem .. Mozda i najlaksi nacin da shvatis kompresor jeste da posmatras njegove VU metre.. Da objasnim neke parametre sa kompresora.. Probacu da objasnim narodskim jezikom

Ratio - Parametar koji pokazuje odnos kompresije i nominalnog audio zapisa

Treshold- Parametar koji pokazuje na koliko se decibela aktivira kompresor.. Npr ako je setovan na - 10 db.. Kompresor nece raditi sve dok je taj audio zapis u opsegu koji je ispod ove vrednosti ( - 11,-12 ) .. Cim audio zapis predje ovu vrednost ( npr.. - 8 dB ) , kompresor se aktivira i 'utisa' materijal na nivo na kom je treshold..

Atack- Parametar koji pokazuje koliko ce brzo odreagovati kompresor, odnosno koliko ce brzo 'zgrabiti' taj peak..

Release - Parametar koji pokazuje koliko dugo ce kompresor zadrzati taj 'zgrabljeni' peak na nivou koji je podesen na tresholdu .. Posmatraj waveform materijala i obrati paznju na tranzijente.. Sporiji release ide u prilog tranzijentima, odnosno povecava ih )

Posmatraj VU metre i slusaj

Edit :

E,evo nasao sam.. Svakako bolje objasnjeno i svakako mnogo strucnije lice od mene )

http://rumski.com/forum/showthread.php?t=27299

Last edited by Inovative_kg; 20-11-2009 at 11:16 PM.
Inovative_kg is offline   Reply With Quote