imas pravo.... pravo da vam kazem ja sam ovde nov na forumu, tako da jos nisam provalio kako se postuju slike jos se snalazim, za koji dan cu okaciti slike moje gluve sobe i nacrtacu presek tog sendvic zida (ako se snadjem XD ) ... dodajem da sam se oko toga potrudio bas dosta, jer sam hteo da ga napravim kako treba, da ne bi nista proslo iz kontrolne u gluvu... i uspeo sam!
e sad, sendvich zid je namenjen samo da se zvuk ne prenese, a akusticni tretman i ubijanje zvukova (reverba) u gluvoj je totalno druga stvar....mozes da koristis ove sundjere u kombinaciji sa nekim itisonom od ispod - "carpet" ( sto je jeftino a pomaze) zatim ubacis bass trapove u uglovima, i ugradis plafonske spustene trapove (takozvane "oblake") i na kraju mozes da napravis "protable vocal booth" (nadjite u google images kako izgleda) i isplati se....
a proces proizvodnje ovih sundjera je jako skup, a proizvode se u gustini od 15 kg/m3 pa sve do 76 kg/m3 !!! (
www.auralex.com) za sve potrebe....tako da je njihova funkcija ne samo upijanje zvuka, vec i difuzija zbog oblika...
uostalom, pogledajte slike svih profesionalnih studia ljudi shirom sveta i videcete da od 100 slika razlicitih studia, 95 slika na sebi imaju te sundjere

!!! ...a ostalih 5 koriste samo "carpet" po zidovima.... cak i kad svako kaze "gluva soba" - pomisli se na te sundjere....tako da u neku ruku to znaci da ga skoro svi koriste, sto je mene dovoljno ubedilo da i ja to uradim....
by the way, Sumanut hvala ti na savetu