Nova sam ovdje pa se nemojte rugati ukoliko su moja pitanja smije?na.
1. Je li kompresor nu?an? Redovito me pojede i stanji na visinama i to mi stvarno ide na ?ivce. Postoji li način da se sačuvaju sve kvalitete glasa bez obzira na kompresor?
2. Volim kad je vokal "nekoliko koraka" ispred glazbe, tj. ?elim ga čuti jasno i glasno, u svim njegovim dimenzijama; i krik, i ?apat, i sav tekst. No često se susrećem s "majstorima" koji ga izjednačavaju s drugim instrumentima jer, kao, "nije u redu da je vokal iznad benda". Za?to onda pjevači popularne glazbe imaju tu privilegiju? Drugim riječima, je li neko nepisano pravilo da je u drugim ?anrovima glas samo "dio mozaika" ili mi samo poku?avaju reći da sam lo?a?

3. Za?to se mnogi groze reverba? Ja ga do?ivljavam kao "must have", bar u malim količinama.
4. Za?to je "prirodni" chorus bolji od kompjuterskog chorus efekta? Znam da je nemoguće dobiti identičnu frazu jer su stvari neponovljive i ponekad stvarno zna "pikati za uho" kad se ne podudaraju vibrata, boje, izgovor... Za?to onda mnogi ?ele tako snimati?
5. Ako "studijsko peglanje" čini čuda, za?to mnogi pjevači u?ivo zvuče puno bolje nego na snimkama?
Hvala na čitanju i odgovorima.