View Single Post
Old 28-10-2009, 09:02 PM   #18
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Default Re: Koji je minimum opreme za jedan balkanski studio koji pretenduje da bude komercij

Ne znam... ja sam skeptik povodom tih specijalizovanih studija kod nas, konkretno... ne zato sto mislim da je to lose, naprotiv, vec zato sto sam imao prilike u dosta slucajeva da se uverim da mi nismo ni blizu tom stadijumu logike i razmisljanja uopste...
Kad pricamo o komercijalnom studiju, pricamo o studiju koji non stop radi i ima posla sa svakakvima, u protivnom nema poente drzati ga... ja na to gledam ovako... oni koji se odluce da daju posebno na mix nekome su retki kod nas i takve projekte uglavnom mozes na prste da izbrojis... znaci nista od kvantiteta. Ti koji najcesce rade mix kod nas su opet, mali krug ljudi i oni dobijaju taj posao zato sto su to oni, na ime, a ne na to na cemu rade i kod koga... opet ti likovi vec ili imaju svoje studije (pa nema logike da nosi drugome i renta studio pored svog, kupice pre opremu i radice kod sebe) ili vec imaju dobre dealove sa vlasnicima vec postojecih studija (koji su svakavi, uglavnom neadekvatni za mix, a samim tim i jeftiniji ali "zavrsavaju posao"). A onda ne treba zaboraviti ni cinjenicu da je nase "trziste" studija i ljudi koji se bave muzikom u stvari jako malo i svi se manje vise poznaju, pa tu imamo i faktor sujete...

Sve u svemu i za mastering mislim da je ista stvar... uglavnom je sad takva moda da se sve salje napolje, ko se odresi za Ameriku, ko ima manje za Sloveniju i uopste nije IN da se ovde radi mastering, iako su neki pokazali da to rade vrhunski... mislim da se takvi pokusaji kod nas malo neozbiljno prihvataju od strane drugih...

Tako da mislim da praviti specijalizovan studio kod nas je ok samo u slucaju da si vec dokazana njuska koja vec ima neki pedigre u tom poslu pa ces na poverenje moci da ubiras poslove, a ako si anonimus (nebitno da li to radis dobro ili ne) a puknes za prostor, opremu, enterijer, akustiku, itd. nisam siguran da ces nesto uraditi... to su ooooogromne pare koje pa sve i da radis ne znam kako dobro u ovim vremenima tesko da mozes u skorijoj buducnosti da povratis, a ako ih vec imas, bolje ih stavi na kamatu u banku i sedi kuci...

Last edited by zmaj; 28-10-2009 at 10:31 PM.
zmaj is offline   Reply With Quote