View Single Post
Old 28-10-2009, 07:40 PM   #17
gregor z
Moderator

Default Re: Koji je minimum opreme za jedan balkanski studio koji pretenduje da bude komercij

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
"specijalizovan studio" ne bi nikad opstao kod nas!

Pogotovu kad je rec o miksanju !!

Da znate samo kaoliko sam imao problema sa sujetnim producentima iz nasih krajeva (Srbija, Hrvatska) kad sam trebao da miksam pesme koje su oni radili !!

Kod nas NIKO nece da pusti "miksera" da on doda nesto svoje i poboljsa pesmu / mix / produkciju bar za 10% - kao sto se radi u celom svetu.

Svez par ushiju i iskustvo mogu mnogo da pomognu nekome ko je vec oguglao i naslusao se pesme u snimanju, pevanju itd....
Pa postoji.......ja sam svoj studio napravio u kontekstu "Mix&Mastering", znači do napravi? miks koliko zna? kod sebe.....napravi? stemove i dodje? kod mene da to stavimo na neki vi?i nivo - na neki način radim post-produkciju miksa....sa mastering spravama insertiranima na izlaz od Mixdreama.....i tako usput masteriram song.....

Ako trebam ne?to snimat rentam drugi studio , koji ima opremu koju ja ne trebam svaki dan i bio bi nonsense da je imam.....plus puno veči prostor i bolju akustiku za snimanje.....

Ne radim toliko toga koliko radim samo masteringa ali imam par stalnih klienta , koji naprave dobar miks kod sebe, eksportiraju cca 24 kanala za svojim processingom i efektima (stvar dogovora) i donesu mi to, onda ja to fino procesiram sa outboardom, snimim neke efekte ili stavim plugse ako treba, koja automatika tu i tamo etc....i dodam pjesmi svoj know how i nekakv zvučni potpis.....

Stem mixing&mastering mogu napravit u jednom danu i rezultati mogu biti izvanredni u usporedbi sa originalnim miksom....

Ponajvi?e radim sa klientima koji me znaju godinama i spremni su na promjene u estetici, karakteru i feelingu pjesme.....ili sa ljudima koji znaju ?ta znači da neko pjesmu miksa i da jo to kreativni proces i da se mo?e song totalno promjenit......i tu se sla?em sa DaBearom da njih nema ba? puno.....

A da ne govorimo o tome koliko je ljudi spremno platiti "pravi" miks , koji mo?e potrajat od 3-5dana......i pustiti mikseru da odradi svoj posao kreativno.....

sori za off topic......

Pozdrav,

Gregor

P.S. ja mislim da ovim prostorima treba neki serious recording studio, koji ima super akustiku, kolekciju pojačala, gitara, bubnjeva , sintova i gomilu mikrofona i različtih preampova.....i samo protools/lgic/nuendo workstation sa opasnim konverterima +24ch 2inch studer.....tracking only!!!

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace
gregor z is offline   Reply With Quote