View Single Post
Old 26-10-2009, 02:12 AM   #7
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Ocenite mix vocala

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Ja recimo jako volim onaj "tony messerati" stil - relativno dugačak attack i jako jako kratak release.

Uvek tako kompresujem vokal i skoro nikad ne koristim desser, a miksao sam njemce nisam imao tih problema...Ja izbegavam desser, ali kad treba da dessujem koristim Sonnox Oxford Compressor u sidechain modu, imam utisak da mi sa waves-om ssss ode u ffff, a oxfordom mi zvuci okej...Ali se uvek trudim da sibilanti budu glasni ali ne i prshtavi, obicno boost-ujem oko 6.5 khz ( sa waves ssl eq-om) ili 6.8 (sa waves veq4), da bih dobio taj "greet" koji imaju ameri iz sredine 90-ih, a nakon toga uvek pravim lagani pad visokih iznad 12-13 khz, nekad 16 khz, lagano odatle pa do kraja spustam sa hi shelfom ali na dole, da mi te visoke frekvencije ne bi ubijale usi na vokalu, ako zafali ostrine jos boostujem na 6.5 ili 6-8....Jednom prilikom mi je jedan amer poslao vokale snimljene na u87 (nije prvi put da sam radio sa u87), ali ovo je bilo super snimljeno, nisam pipnuo, sem malo kompresije sa 2-3 GR, medium attack (bukvalno na sredini knoba u Sonnoxu je bio u brz release, ne bas najbrzi moguci), tako dizes body celog snimka....
Evo ti snippeta nekih mojih mikseva kako bi cuo o cemu pricam:

http://www.sendspace.com/file/3t0bbj

Nigde nema desser-a sem na te dve stvari od Sha sto idu...A ovaj sto repuje "Once again back is the incredible..." je taj sto nisam pipnuo eq na njeogovom vokalu....1, 2 i 6. stvar su tako radjene kakav ti slucaj imas, masterovan beat i samo vokali preko i to hot snimljeni, dosta toga je snimljeno lose (narocito druga, treca i sesta stvar u snippetu), taj blagi pad iznad 12-16 khz pa na dalje mi malo cini se da radi dobro u smislu da skenjava to digitalno sranje...

U zadnje vreme vokal samo cepam sa NY kompresijom (isto middle attack i fast release) i odnos mi bude negde 60 dry/40 wet. Cuces nove stvari sto budem izbacivao...

Takodje sam pobornik da mali delay na vokalu (neprimetni) i mali room reverb (mozda impuls neke drvene sobe), puno znaci vokalu da legne u miks!
Negde sto je Vrach davno postavio sam procitao Vito Maurciov intervju da su bas tako miksali 50-a za In the Club, samo 3-4 GR sa medium attack i fast release, i stavili su neki room preset sa nekog Yamaha Reverba, nista eq...

Aj mozda ti pomogne ovo sto sam napisao!

EDIT: A mozda i serem,mozda nece

EDIT 2: Na sluskama sam cuo ovo i zvuci mi pristojno, samo malo nekako neutralno ne mogu da se izrazim

Last edited by Jan; 26-10-2009 at 02:19 AM.
Jan is offline   Reply With Quote