View Single Post
Old 23-10-2009, 12:09 AM   #2
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Default Re: Ocenite mix vocala

haha! klasična zamka!
Miksaš rap vokale na beat koji je već skoro masteriran. To te tjera da vokale u kompresoru nabiješ stvarno jako. Da se razumijemo - tako se to mora! Nema druge. Jedino tako dobro zvuče. E al sad sibilanti. Nije uopće problem u ljudima nego ti je kompresor izbacio sibilante jako van. Samo malo više truda sa deesserom i ići će! Moja preporuka ti je Deesser od Wavesa, ali ne onaj Renaissance nego stari "obični". Svakako prvo probaj sa deesserom nakon kompresora. Lakše ga je kontrolirati. Ako ne ide (previše se čuje da radi) onda probaj stavit još jedan prije kompresora pa ovog nakon malo ublažit, a prvom dati da odradi pola posla. Druga stvar je da preštimaš malo kompresor. Ja recimo jako volim onaj "tony messerati" stil - relativno dugačak attack i jako jako kratak release. U tom slučaju će ipak propustit malo tranzijenata i manje hvatat sibilante. Al tako ti možda vokal neće više ležat dobro u miksu (jer je beat skoro pa masteriran). Vidi jel ide tako. Svakako nemoj odmah razj*bat ove postavke koje sad imaš prije nego što isprobaš sve s deesserima.
Inaće, cijeli miks mi se čini malo pretaman! Ili ga malo cijelog posvijetli u masteringu (računaj da zbog toga možda vratiš sve deessere na reviziju miksa jer posvjetljavanjem svega oni možda opet počnu letit previše van) ili probaj napravit miks s tamnijim beatom i svijetlijim vokalima. Ja za te stvari na vokalima OBOŽAVAM genwave eq. Zeznut je za korištenje jer su prepotentni autori napravili neki idiotski sistem uštimavanja. Uzmi zadnji (desni) band, upali ga, dole prebaci da kugla postane žuta (musical eq - british style), zatim s desnim gumbom miša povuci da frekvencija bude oko 4 i nešto khz i povuci miš u desno da bandwidth (Q) bude najširi. Sad mu dodaj (lijevi gumb miša, vozi miš prema gore) malo gaina. Predivno zna otvorit vokale. Svakako taj eq stavi nakon kompresora i deessera! Nakon toga opet revizija postavki na deesseru!
Inače, vokali ovako kako si ih napravio jako dobro leže u miksu. Samo da nije tih sibilanata...
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote