View Single Post
Old 17-10-2009, 09:11 PM   #70
GRDI
Member

GRDI's Avatar

Default Re: Kreativnost u danasnjoj muzici

Quote:
Originally Posted by sRce View Post

Svelo se i na to da se kaze "veceras svira taj i taj DJ"... ljudi bre od kad to "Pustac ploca" svira...

...Mozda sam ovim nekom stao na zulj... ali drugari koji se nadjete prozvani Vi muzicari niste.

Ovo sta si rekao je zbilja (bez uvrede) cista ne informiranost i ne poznavanje gramofona i njegovih mogucnosti...ako se ne varam od 90 i neke je gramofon proglasen instrumentom i turntableisti glazbenicima...stvar je poprilicno jednostavna...mjenjajuci brzinu povlacenja ploce na odredjenom dijelu pjesme ti zbilja mozes mjenjati ton i na taj nacim doslovno svirat...izvjezbat takvu tehniku ponekad je puno teze od vecine ostalih instrumenata...postoje bandovi koji su u to jos ukljucili i video...scratchaju koje kakve filmove i tako rade natjecanja..jedan uzme hendriksa drugi steve vai-a i onda rade battle, a pri tome mjenjaju njihove melodije svaki put imaju drugu temu...tipa superman protiv batmena itd......oprosti ali meni je to vise nego dovoljno da mogu rec da dj svira...

Uglavnom nekad su muzicari ako su htjeli bit drukciji snimali koje kakve rajgle punjene vodom, metalne opruge i ostalo...uglavnom svi mi ovdje znamo price tipa kako su pink floydi radili track "cash" ili kako se vec zove i hrpu slicnih prica...stvar je u tome da danas treba experimentirat sa najnovijom tehnologijom bas kako su i oni tada to pokusavali...naravno da je doslo do zasicenja ali ako si zbilja dobar i inovativan moras bit glup da uz svu ovu tehnologiju tipa youtube, myspace i web opcenito ne mozes natjerat nekog da poslusa tvoju glazbu...moras bit dosadan ko proljev, ali je moguce!!! mene isto brine sto konceptualna umjetnost vise bas i ne postoji...sto su albumi izgubili smisao i sto mobilni operateri postaju izdavacke kuce...ALI...ako ti je glazba dobra netko ce ju kupit...sigurno!!!...i nije bitno na kakav ce ju medij stavit...cd...dvd...usb stick..mobitel...mi se kao glazbenici ne trebamo brinut za to...prepustimo to ljudima koji se bave novim medijima i tehnologiji...mi samo moramo radit jebenu mjuzu...to je nas posao...i nije bitno da li radimo u digitalnoj ili analognoj domeni, na macu ili pcu, profi sudiju ili doma...bitno je da je glazba dobra i zanimljiva...trebamo se priviknut na nove tehnologije...vrlo jednostavno...koga briga da li je nesto originalno, neoriginalno, presvirano, semplirano ili sta vec...netko ne moze bolje pa radi to...osim toga puno je lakse trzistu predstavit "nesto slicno" nego nesto novo...za "novo" treba puno vise love... ova teme nema kraja i moglo bi se o njij zauvijek pricat i diskutirat...treba se samo adaptirat i izvuc najbolje iz onog sto nam u ovom trenutku industrija i tehnologija nude, a da pritom i sami budemo zadovoljni...