Quote:
Originally Posted by zmaj
A ni ono sto u Evropi zovu meso ne bih mogao da nazovem mesom... sta prosecan taj "evropljanin" jede od mesa, mi to dajemo kerovima... 
|
Nije bas tako. Na zalost tu ima dosta istine. Mi smo oduvek mislili kako se kod nas dobro (kvalitetno) jede, kako je nasa hrana zdrava, a na zapadu jedu smece. Bas je situacija obrnuta. U Francuskoj na primer nijedan farmer nesme da sam pravi otrov (specije) za prskanje biljaka od stetocina i za prehranjivanje, vec mu to u odredjenim ustanovama odrade strucnjaci da ne bi slucajno napravio pogresnu dozu. Takodje svako tretiranje biljaka bilo kakvim hemikalijama mora da se prijavi odredjenim institucijama koje to beleze i kazu kada je dosta. A kod nas....... svako prska sta hoce, kada hoce i koliko hoce. Niko to ne kontrolise i mozete zamisliti sta mi jedemo. Evo ja imam dosta poznanika koji se bave poljoprivredom i znam da su recimo krompir prskali i po 15 puta, jabuke takodje. Jedemo voce i povrce puno otrova, a izglede niko o tome ne misli. Ove godine su jednom velikom proizvodjacu jabuka iz ovih krajeva (Kac) Rusi vratili ogroman kontigent jabuka zbog ogromne kolicine pesticida u njima, a posle par dana su se te iste jabuke sa logoom tog proizvodjaca pojavile u nasim lokalnim prodavnicama.
Sa mesom je situacija bolja, ali kada vidim one prodavce na pijaci sto prodaju meso na +35...