Quote:
Originally Posted by SumAnuT
Ja takodje ne opravdavam tekst ove pesme, niti takvo ponasanje (davanje droge zenama radi sexa, i generalno omalovazavanje zenskoga roda), ali mislim da to svi treba da shvate za sebe, a ne da neko dodje i da im kaze da tako treba, pritom ne objasnjavajuci zasto
|
pa ni pesma ne opravdava ponašanje, samo ispostavlja činjenicu, tj. urbani mit. drugo - johambin nije droga, tj. nije zabranjeno sredstvo, u slobodnoj je prodaji, ne stvara zavisnost, a taj uticaj koji ima na ljude a na osnovu koga je napravljen mit je preuveličan i upravo zato je mit. ako omalovažavanjem žena smatraš izraze "riba" i "vuna" onda možda možeš da kažeš da pesma omalovažava žene, ali mislim da je pesma, na tom površinskom nivou koji skriva ove dublje sociološke poente, pre podsmevanje "dečacima" i svemu što su u stanju da urade zbog seksualnog nagona.
ali zašto ne tumačiti pesmu pre svega kao minimalno stilizovano i funky ispostavljanje realnosti od kojeg je napravljeno celovito i višeslojno umetničko delo?
mislim pazi ti dubinu ovih stihova:
ćale i keva rano pale na pos'o
ili
pamćenje slabi, pogotovo u gradu
koliko je tu univerzuma spakovano a da ne pričam o onim "slobodnim" asocijacijama na kraju "93, 92, fu, b, mup..." i svim tim inter(kon)tekstualnostima
mala matura - deca kokaina
velika matura - deca yo!hambina
koje to društveno-političke konotacije ima...