evo da rezimiram u jednom postu sve pomenute načelne razloge za nepostojanje tradicije remixovanja kod nas pa da se nastavi rasprava na glavnu temu:
- kod nas je club kultura tek zazivela u zadnji par godina. Mislim, scena kao DJ-evi, velike zurke itd. Na takvim mestima se vrte remiksi itd.
- Drugi faktor je to sto se kod nas nikada nisu prodavali singlovi - a remix je "vezan" za singl (vinil, CD, itd..) jedno vreme su ovde izdavali singlove i sa po 6-8 remiksa !!!
- kada pričam o remixovanju kao o umetničkom činu za koji je nebitno postojanje motivacije u vidu određenog formata ili uređene industrije koja ima svoje potrebe, onda mislim da je problem što naši dji - od kojih se, prirodno, očekuje da se bave time - uglavnom do u poslednjih 4-5 godina nisu bili ni tehnički obučeni a čini mi se ni muzički kreativni da bi radili rmxe.
- što se tiče ljudi koji nemaju dj iskustvo, ako pričamo o klupskim rmxima, njima uglavnom fali osećaj za to šta radi u klubu i kako da određenu traku prilagode klupskim uslovima
- što se tiče remixa kao rada koji promoviše dja, remixi stranih pesama slabo znače domaćem dju a ako pričamo o rmxovanju domaće muzike, posebno ove starije, problem predstavlja i to što sam napomenuo u vezi s koketom, što u pgpu mnoge numere od pre 90ih nisu sačuvane po kanalima a i one koje jesu su, koliko mi je poznato, izgubljene tokom 90ih jer su sjebali ili presnimavali te stare trake, štajaznam šta su radili... doduše,
relativno je mali broj numera stare domaće muzike koja se da remixovati u nekom elektronskom klupskom plesnom tripu a i ta muzika je uglavnom bila na jugotonu tako da mi se čini da svi ti razlozi imaju veze sa nerazvijenošću remixa kod nas...
- posto je kod nas uglavnom prva varijanta klubova u kojima se pusta domaca muzika, tu mislim da nema mjesta za remix-e jer su ti ljudi navikli na "sharanje". te samim tim originalne verzije pjesama.
primjer: malo rumba, malo sa sa, malo hiphop, malo dvojka, malo dance... znaci ludilo ritmova i tu uglavnom pjesme prolaze kakve jesu. izdvojio bih molitvu jer jebi ga prespora je (to je jedini rmx koji sam upratio da je isao...)
vjerujem da ce kada malo presusi narodnjak ili kada se balkansko trziste ujedini (jer je stvarno vrijeme) i kada malo moderniji pravci dublje zagaze u ozbiljniju lovu tada ce se napraviti podloga te mislim da ce tad sasvim regularno biti da artisti/kuce izdvoje pare i za rmx...
- uz ovo što sam napisao da dodam i da su naši dj uglavnom, barem što ja znam, loši cratediggeri i uglavnom su vezuju za muzički žanr koji vrte. loše je reći "fah idioti" ali, evo da to predstavim slikovito - siguran sam da recimo jedno 50% house i techno dja veruje da je "floyd" jedina domaća numera koja se da remixovati. (no disrespect za one koji su radili rmx te stvari)
- slazem se sa tim shto je dabear rekao... da ima love u tome prvi bih radio remikse.. jeste da prezirem to, ali manje od narodnjaka..
- Mozda ce zvucati glupo i otrcano,ali da bi zazivela remix cultura kod nas prvo mora da se zazivi mix cultura (nisam razumeo skroz ali ima formu razloga pa da nabrojim

)