Re: Remix kultura u nas ?
zoki ovo je super pitanje... mislim da je funkcija remixa vezana za promociju pjesme (najavnog singla) a sa druge strane uglavnom dance/club varijanta za djuskanje (utvrdjivanje gradiva).
svaka ali svaka r`n`b/hiphop stvarka je dobila svoj electro/dance remix i mozemo ih cuti po ovim standardnim klubovima (strana muzika do 12, od 12 do 1 domaca pop/zabavna, a od 1 narodnjaci), dok ih opet rjedje ima po clubovima koji uglavnom furaju strani club sound.
elem posto je kod nas uglavnom prva varijanta klubova u kojima se pusta domaca muzika, tu mislim da nema mjesta za remix-e jer su ti ljudi navikli na "sharanje". te samim tim originalne verzije pjesama.
primjer: malo rumba, malo sa sa, malo hiphop, malo dvojka, malo dance... znaci ludilo ritmova i tu uglavnom pjesme prolaze kakve jesu. izdvojio bih molitvu jer jebi ga prespora je (to je jedini rmx koji sam upratio da je isao...)
vjerujem da ce kada malo presusi narodnjak ili kada se balkansko trziste ujedini (jer je stvarno vrijeme) i kada malo moderniji pravci dublje zagaze u ozbiljniju lovu tada ce se napraviti podloga te mislim da ce tad sasvim regularno biti da artisti/kuce izdvoje pare i za rmx...
|