View Single Post
Old 02-10-2009, 06:45 PM   #33
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Napraviti SABIRNICU

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
Awacs, za trafoe defintivno nisi u pravu, oni itekako daju sound, nije slucajno da pre ampovi koji koriste ulazni i izlazni trafo daju karakteristican sound
OK, mo?da se nisam precizno izrazio. Trafo svakako unosi neke karakteristike u zvuk, ali toliko je komponenti koje defini?u neki zvuk da mi svaka priča koja se fokusira na jednu komponentu u lancu izgleda prilično neozbiljno.

Recimo - fama oko Yamaha NS10 STUDIO monitora. Cela priča oko njih je započela od toga ?to su bili su jeftini, op?teprisutni i samim tim "garantovali" free-lance snimatelju da će kada uđe u nepoznat studio znati ?ta se "zaista" čuje, bez nekog perioda navikavanja na glavne monitore. A to je najobičniji mit. Pojačalo kojim gura? Yamahe NS10 je podjednako va?no kao i sami ti zvučnici, isto kao ?to je va?no da li ih podr?ava subwoofer ili ne.

U tom smislu, priča o "zvuku trafoa" bez priče o (u ovom slučaju) "zvuku DA konvertora" koji hrane te trafoe, i jo? par dugmića i ?ica koji idu ka sabirnici je... mumbo-jumbo. Ali ja nikako ne ka?em da ljudi nemaju pravo da rade svoj kung fu kako oni hoće. Ka?em samo da svaka komponenta u lancu signala (ne zvuka nego signala) zapravo unosi neki svoj faktor gre?ke. Neke kombinacije tih gre?aka na kraju daju zvuk koji nam se sviđa, neke ne.

Mnogi ljudi kada konačno pronađu kombinaciju svojih snova zaborave ?ta su ustvari 'teli da rade. Znam slučajeve.

Super je ono ?to je Buzge postovao (Kovinićeva sabirnica). I recimo da takav dizajn ima smisla (gomila kanala), osim ?to je (ne znam koliko) skupa i da bi opravdala samu sebe tra?i 48 nečega ?to će proći kroz nju. Ako se radi o Kobčevom studiju, kapiram da tamo većina stvari ide direktno iz sintisajzera u istu. Ali verovatno lupam. Nema veze, nije mi prvi put.

Pozdrav,

Vasa