View Single Post
Old 24-09-2009, 04:39 PM   #13
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: kori?ćenje muzike u reklamnim spotovima bez pitanja autora - molim savet

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Koliko ja shvatam situaciju, a nisam neki strucnjak, samo imam malkice iskustva, zavrsice se najverovatnije ovako:
Pod stavkom "non commercial" ce se podrazumevati da su "korisnici" vase muzike sa tog sajta jedino duzni da postuju vasa tzv. "Moralna prava" a to je da napisu cija je muzika koriscena.Sumnjam da tu nesto vise moze da se izvuce. Nekolicina nas u Savetu Autora u SOKOJ-u radimo na tome da ZABRANIMO koriscenje bilo kakve muzike u reklamnim spotovima koja nije specijalno NARUCENA I KOMPONOVANA ZA TU SVRHU. Izuzetak od toga moze naravno biti samo tzv "Library music" koja i jeste namenjena daljem koriscenju, ali naravno, uz nadoknadu kako autoru, tako i organizaciji.
Nazalost, ponavljam, u nekim (mnogim) slucajevima moze biti "skuplja dara nego mera" sto znaci da utuzenje, sudski procesi i advokati mogu i materijalno, i na svaki drugi nacin kostati vise, nego teoretska korist, tj. naknada od recimo "neovlascenog koriscenja muzike"...
U svakom slucaju, zelim mnogo uspeha...
to sa "zabranom" koriscenja neke "druge" muzike - moze (mozda0 samo kod nas da prodje. Ovde su odavno (malte ne) prestali da "narucuju" muziku specijalno za reklamu...mnogo je brze, jeftinije i bolje ako se dobije nekapoznata pesma da reklamira nesto !!
Pa cak i disko kuce (koje su se nekada "grozile" da njihov cool bend reklamira wc papir) nude sve svoje artiste u te svrhe...
Para je sve manje pa se gleda gde jos moze da se iscedi neka crkavica...

PS Alo Slowstar - poslao sam ti PM...??! a?
DaBear is offline   Reply With Quote