Podjimo od same srzi... Korg je oduvek bio siroviji od Yamahe i Rolanda, koji su opet bili suvise plasticni i usminkani, kao Diznijevi crtani filmovi, previse slatki, tako da ni sa cim nisam bio zadovoljan kad su u pitanju klavijature, ali...
Poenta takvog instrumenta za zivu svirku je simulacija odredjenih instrumenata koji nisu dostupni, gudaci, duvaci, klaviri, pa i odredjeni synth zvukovi, sto ce manje-vise svaka od ovih uraditi prilicno slicno, opet u svom maniru... Ako je LIVE nastup u pitanju uvek sam bio za Korg-a iz razloga sto je siroviji i mnogo bolje izlazi u teskim uslovima exploatacije, na raznim ozvucenjima gde je punch i dinamka bitna, dok se u studiju to ne mora pokazati kao dobro... Ne govorim o narodnjacima tezgarosima, njihovo poimanje zvuka je bolesno, pa je i svaka prica o istom uzaludna...
Bio bih malo blesav kada bih klavijaturu koristio za klavire u studiju, ili gudace, pa i duvace, to se svira zivo, u najgorem slucaju mnogo su uverljiviji virtualni instrumenti sa visegigabajtnim sempl bankama, sto opet ne treba uzeti za sveto slovo, ne mora da znaci, ponekad bude i obrnuto...
Kad su u pitanju synth zvukovi, razne atmospfere, padovi i modulisani zvukovi, prica je dijametralno razlicita, bez dobre masine nema pravog zvuka, tu virtualizacija ne pomaze, bar ne jos uvek u pravoj meri... Jos uvek za neke stvari imam stari i tanki X3, prosto osamdesete se cuju u njemu i ne bih ga menjao... Najgore je sto svaka sprava ima par stvari nezamenjivih, aali ti pritom moras platiti 2k eura pa i vise da bi joj cena posle bila 10 puta manja...
Sto se tice tvog iskustva, slazem se sa svim sto kazes, uvideo sam to i sa dosta manje svog iskustva, jednostavno je tako... Kao konkretan primer, u petoclanom bendu, gde mi je klavijatura sluzila za klavir, rhodes, stringse i poneki synth zvuk, klaviri su ubedljivo najbolje legli u ostru, dinamicki progresivnu i energicnu svirku sa Korg-a PA-50 koji se tada nasao tu negde... Isprva ismevan, a onda uporedjen sa M3 klavirima koji zvuce kao stari Casio (uz svo postovanje za Casio

), Fantomom koji na tiho radi, a u bilo kojim drugim uslovima gde se uduplana oktava u kontri i sub kontri ne cuje kao klavir, vec kao cembalo...
Sam zvuk klavijature na tiho i u studiju je jedno, a njegova korisnost na svirci je drugo i nazalost, Korg je omanuo sa dinamickim podesavanjima u par serija, pa sada je poceo biti mekan i sav nikakav, definitivno promasaj...
Sto se ticeefekata, oni su odlicni, oduvek su takvi, istina ne znam za to sto pominjes, to cu proveriti da cujem go sempl, ali skoro smo se igrali sa PA-800 i efektima, postovacu jednom neki snimak kako moze da zvuci ta igracka kad se iskoriste svi potencijali...