View Single Post
Old 14-09-2009, 12:00 AM   #19
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Ugradbeni akustički sustavi

Quote:
Originally Posted by Auralex View Post
@boggi

Hvala na dobrodo?lici!
Nema na cemu.
Quote:
Pričamo o istom, samo ?to se ne razumijemo
Definitivno...
Quote:
.........To je mukotrpan posao ako se tra?i tehničko savr?ensto i u startu je Sizifov trud, ponajveć zbog uniformnosti rezultata koji se dobiju u velikom studiju/control roomu.
Diskusija o maloj i velikoj sobi je bespredmetna u nastupajucem periodu, posto muzicka produkcija kao delatnost, nije vise u stanju da placa kirije za velike prostore gde se prave veliki studiji.

Hteli mi to ili ne, "objasnjenje" da je veliki studio - veci i bolji, a mali studio manji i losiji..... nije neko objasnjenje za najvecu vecinu uposlenih u muzickoj produkciji. Vecina je dovoljno inteligentna da odmah zna da veliki studio mozda moze samo posetiti i eventualno koristiti, a ako zeli da se necim ozbiljno bavi onda je to jeftinije u malom studiju jer je prostor sam po sebi jeftiniji... tako razmislja vecina, najvise zato sto danas postoji PC i moze se miksati ITB, te su ogromni prostori sa velikim i skupim mikserima, dobili alternativu.

Ako mi zelimo da to ignorisemo, kao inzenjeri, i kao ljudi kojima se neko obraca za savet, onda smo na pogresnom putu... mala soba je danas realnost, i to se ne moze izbeci, zahtevi za kvalitetom nisu se mnogo izmenili... da ne kazem uopste, i potrebno je mnogo iskustva da bi neko danas uopste mogao da zna sta se moze ocekivati u malom prostoru a sta ne.
Quote:
S druge strane, sav taj trud pada u vodu ako zvučnik (monitor) nije sam po sebi linearan (tj. da ima linearna izobličenja ili odstupanje od referentne linije). Mislim da si, kada si kometirao, mislio na nelinearna izobličenja (HD, IMD, TIM itd.), tako da je komentar u pravilu bio nepotreban i ne zamjeram .
Linearna izoblicenja kod zvucnika se ticu zaostale energije (rezonancije) u samom sklopu zvucnika, i nikakve veze nemaju sa frekventnom karakteristikom zvucnika koja moze biti ravna (zoves je "referentna linija").... isto kao sto nemaju nikakve veze sa nelinearnim izoblicenjima ( poznatija kao THD). To su tri odvojena termina za tri pojave kojima se opisuju karakteristike zvucnika ili zvucnickih drajvera.
Quote:

.............
Ali, budući da je velika većina glazbenika/korisnika/hobista prisiljena raditi u neadekvatnim prostorijama i nisu spremni odvajati velike sume novca, niti imaju posebne uvjete za tako ne?to, bas područje je njihov trade-off. Ne mora biti, ali u konačnici je, jer cijena tretmana raste eksponencijalno, a povrat ulaganja istim trendom opada. Nitko ne ?eli potro?iti 20kE+ na studio ako od toga ne ?ivi.
Slazem se da niko ne zeli da potrosi 20kE na studio od koga ne zivi, ali isto tako treba reci klijentu da paketi NE MOGU da srede bass frekvencije... i bice prikraceni za to.

Znaci, ako je potpuno besmisleno potrositi 20kE na studio od koga se ne zivi, onda je takodje besmisleno platiti 3-5kE za nesto sto se lako montira, a ne resava u dovoljnoj meri probleme da bi bilo smislena investicija... cak i za hobistu... realno za bilo koga.

Jer... bez obzira da li su ljudi u poslu ili ne... hobisti ili profesionalci... SVI cuju probleme na bass frekvencijama, i SVIMA je bolje kada im se to sredi. Ako se to ne uradi... dzaba su se pare trosile.... jos nije ni blizu....

Quote:
E upravo je za njih Auralex napravio pregr?t proizvoda,
Lepo....
Quote:
da im da zvuk i sigurnost 'velikog' studija,

Quote:
a da ne moraju potro?iti basnoslovan iznos,
Hm, ako je covek spreman da sam majstorise sa svojim drugarima, mnogo vise se dobije na klasican nacin nego uz pomoc Auralex/Primacoustics paketa, za iste novce, CAK i sa placenom uslugom projektovanja, konsaltinga i nadzora radova.
Quote:
jer niti jedan zvukoupojni materijal nije tako dobar u srednjim tonovima kao Auralexovi paneli (i mineralni i spu?vasti).
Ima mnogo čimbenika koji uvjetuju dobar zvuk, a ne mogu se svesti čisto na opis materijala od kojeg su napravljeni.
Ok...nek bude tako... ali ako se ne sredi bass u dovoljnoj meri (a ne moze), onda se ne cuje nista drugo zbog toga sto on divlja (prosao sam vise puta tu pricu), i sav "kvalitet" srednjih frekvencija ne moze doci do izrazaja... jer se ne cuje, maskiran je podivljalim bassom....

Quote:

@ NLP

Nadao sam se da će rasprava biti konstruktivnog, a ne destruktivnog tipa.
Ovo je Forum, i rasprava ide u smeru u kojem ga vode njeni ucesnici.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote