Mislim da bi morao dobro pročitati ovaj subforum i stickyje.
Neki se ovdje bave sa akustičkim savjetovanjem i profesionalno.
Znam tko je Berger, interesantan mu je ovaj proizvod SpaceArray...
http://www.rpginc.com/products/omniffusor/index.htm taj je nešto stariji.
Ali nema to uopšte veze.
Akustički tretman treba biti efikasan kroz cijeli čujni spektar ne samo kod srednjih frekvencija.
To je najlakše dostiči sa običnim otvoreno celičnim pjenama (auralex recimo i druge no name firme) i vunom (kamena, staklena, pamučna, lesna, poliesterska,...).
U suštini govorim da je srednje lako riješiti, nije lako sa niskima izpod recimo 150Hz.
Tu pjena ili sundjer na žalost ne pomaže.
Ovaj link i graf nije baš direktno bitan hteo sam sarkastično da pokažem kako nizko idu absorpcijski elementi sa kamenom vunom.
Kad vidiš da je na grafu absorpcijski koeficient alfa veči nego 1 to nije praktički moguče jer ne može nešto da bude više nego 100%

... ali i to je več druga priča.
Ovaj produkt je dosta broadband i nema direktne veze da če kod 80, 90Hz više absorbirati nego kod 200 ili 500Hz.
Ima više proizvoda od kamene ili staklene vune to je bio prvi koji mi pao na pamet.
I još nešto; mjerenja nisu uopšte mjerodavna izpod recimo 100Hz, zbog specifike prostorije/ laboratorija u čijem se mjeri. Premaleni su, i kad se radi više uzastopnih testova mala odstupanja vlage, temperature,.. doprinesu ka drastičnom odstupanju rezultata.
I jedna osobna zamjerka sundjerima; veoma se brzo može oštetiti, odtrgnuti, ne maraju sunčevu svjetlost i kroz godine se razpadaju.
Težka kamena ili staklena vuna nema tih problema, ona srednje težka se sa vremenom nekoliko poleže.
Ako me sječanje ne vara ima Auralex i iz kamene ili staklene vune panele ali tek 5cm debele.... kolika im je gustina? Možda za prve refleksije.