View Single Post
Old 12-09-2009, 07:37 AM   #32
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: FL Studio 9 Released!

Evo opet i mene. Da se razumemo - Fruti je daleko od loseg programa, naprotiv. Poceo sam sa njim jos od prve verzije kad nije ni imao nista sem onih kockica - eto prvo me nervira - sto ih ne sklone vec jednom, dobre su kao za drum sekvence - nepogresive, ali je davno proslo vreme kad je fruti bio samo to - drum sampler kao battery npr. Posle je doslo doba da su ubacili one paterne u onaj editor, pa isprogramiras patern pa ga uneses u listu. To je vreme onih frutija 5,6... Tad sam i radio u njemu. To je bilo smor kad solo premasi duzinu standardnog paterna, pa ga posle pogubis u onim brojkama paterna, pa nastane citava konfuzija... E posle su izbacili 8 i tad vise i nisam radio u njemu, tad je to bilo malo srecnije reseno... drop lista pa odaberes pa... A sad u 9 i ja jedva cekam da vidim sta ce biti novo. Malo me nervira i njihov nacin ubacivanja audio traka u projekat, mada aj da kazemo - stvar navike. Pre je moglo samo kroz sempler, a sada moze i drugacije. Sto se tice midi editinga - npr evo glupih nekih primera, a vi me ispravite, jer sam zaboravio da li moze na frutiju:

Prvo - u nuendu ima procesor za midi - zadam mu sta da radi i on odradi - obrisati sve note sa velocitijem < 20, podici za +2 transpoziciju svih C# nota u 3 i 4 oktavi samo... Obrisati note krace od 1/32... i jos mnogo toga... A u frutiju ? (to ima i u sonaru, BTW)

Drugo - npr korisna funkcija kada je sve u jednom paternu npr 3-4 kanala sviraju 3-4 linije - a sve su u istom "tejku", dam mu da mi to pobaca u odvojene kanale razvrstane ili po midi kanalu - npr truba svira midi kanal1 a violina midi kanal2 - dobijem posebnan kanal sa trubom i poseban sa violinom; ili odvoji tejk po pichevima - npr povucem sa klavijature midi zapis celog ritma i dam mu taj dissolve i on to rasturi po pichevima - npr kanal 1 je C3 (kick) kanal 2 je E3 (hihat)... Ne secam se da fruti to moze, a ovde dosta to koristim...

Eto npr ova dva primera. Isto mi se svidja pristup samom tejku. Dok kod frutija usnimis patern pa stavljas gde ti treba, ovde snimas na licu mesta. Tu gde si snimio, tu i ostaje. Dodelis mu ime (solaza) i kopiras kad i gde treba. u Frutiju opet, ne znam cesto sta je bilo solo, sta nesto drugo - mozda su sad to unapredili, ali eto... Nekako sto kazete i to je stvar navike i ukusa. Dalje, mixer u nuendu 3 nije za pohvalu, u 5 su ga konacno sredili... U frutiju je bilo malo konfuzno, mnogo je bilo komplikacija da se uradi neki ruting, vidim da sad moze multiout za VST sa vise izlaza. Pre nije moglo. I tako evo naveo sam par stvari iz nuenda gore, koje ne znam da li fruti moze... Ostalo je navika i ukus, slazem se.

Fruti ima svoje adute u drugom pogledu i to je neprikosnoveno, ali ovde diskutujem o samom midiju. Moje licno misljenje je da te fruti nekako tera da radis pattern based muziku - dok u programima tipa nuendo i sonar uzmes klavijaturu, odsviras nesto i to je to. Znam da su to isto u frutiju unapredili, ali dok sam ga koristio - to je tako bilo - muka da usnimim nesto u midiju. Tad sam i pobegao od njega.

To su eto neki konkretni argumenti... Ne zelim nikog da ubedjujem ni u sta, ako radite dobro to sto radite u frutiju nek vam ne pada napamet da predjete na drugo jer cete samo da pizdite sto to nije tako kako ste navikli (kao ja sa sonarom, sto sam hteo da na silu predjem na njega - navika je cudo)

BTW, jel sam ja dobro razumeo da je izasla i "domaca" verzija ili je to bilo u bukvalnom smislu (sa podrskom za nas jezik) ?