Quote:
Originally Posted by awacs
Pa, za početak bi bendovi mogli da počnu da prave pesme koje mogu da dopru malo dalje od bliskih prijatelja iz kraja. S.A.R.S. je dobar primer za to, ali te?ko je napuniti CEO sat programa (a kamoli nedeljno) jednim bendom sa dva hita...
|
to retko ko ume.. da ne budesh deklarisan kao "komerc", ali da te shiri narod slusha... to mogu samo pravi muzichari, a ne gomila wannabe-eva sa kompom i klavijaturom..
evo za one koji ne znaju, kako rok scena zaradjuje:
banda bend. gitarista iz alise (drugi), bubnjar iz ekv, basista iz neke manje poznate grupe, i odlichan pevach.. koji je inache prvi put svirao sa njima, jer im je glavni pevach imao neko snimanje (glumac je i radi sa njima samo zato shto je showman)...
prvi put zajedno. bez probe.. dogovori pred nastup. petak veche. svirka. pun kafic. prvo drugo pice, moraju da uspore jer imaju samo josh 3 za dz.
izlaze na binu. rokaju po secanju pesme (potpuna improvizacija), i na toj muKi

se poznaju junaci. odlichni muzichari.. odlichno odsvirano, i to bez ikakve probe.. gitarista zna jednu pesmu, basista drugu, pevach (i gitara) trecu.. nema veze, svirace sve tri.
odlichna svirka. pauza. sedaju kod mene.. ja iz zezanja (dobar mi je drugar gitarista) kolko dobijate za svirku?
kaze 4000. ja rek'o, ma daj nemoj me zezash.. kako 4000? za veche? da ga nisi preterao (misleci da su evri).. naravno, radilo se o dinarima. 4k dinara po glavi.
a to su ljudi koji sviraju, pevaju i vesele se za tako male pare (kao cigani, samo bolje..)
sa druge strane, reperi, se bune shto zarade oko 200 eura po tezgi.. gde izadju na sat vremena max i izrokaju sve preko matrica (koje im je radio ko zna ko)..
sa trece strane. lexington bend (drugari sa faksa).. pre nego shto su postali "popularni", zaradjivali su po 100/150 eura po glavi 4 puta nedeljno. pevali narodnjake po splavovima..
sad malo vecu lovu obrcu..
uzasno je stanje muzichara u srbiji.. ali opet, ako MUZICHARI zaradjuju 4k din na veche, ne mogu neki djevi i reperi da se bune za lovu.