Awacs, ponudjeni link se bavi, koliko vidim, konfigurisanjem zvucne karte za kupovinu... a covek pita skoro pa "sta je to profesionalna zvucna karta"... tako da se bojim da nismo jos odgovorili na tu temu, mada u velikom procentu pricamo o nekakvim zvucnim kartama... ko o cemu ... baba o ustipcima
Quote:
Originally Posted by ugljesa
..........
Ako ima neka slicna tema u kojoj se govori DEFINICIJA karte,a ne preporuka koju uzeti i zasto,dajte link da ne ponavljamo uzalud teme . .
..............
|
Pocetnici obicno ocekuju neke jasne klasifikacije da bi sami sebi lakse razjasnili nepoznate stvari. Na zalost, retko se u zivotu desi da covek krene da proucava oblasti koje se daju lako i ostro klasifikovati.
Pogotovo je TESKO razdvojiti profesionalne, malo manje pro, i one koje to nisu u ovoj oblasti ljudskih delatnosti.
Neki razlozi:
0. Slabo se ko smara sa tim pitanjem.
1. Termin "profesionalni" se koristi u marketinske svrhe.
2. Nije uslov da ulazi i izlazi budu balansirani (profesionalni standard)... ima ih i jednih i drugih.
3. Nacin, kako nesto nekom radi i kakve rezultate na tome postize je stariji kriterijum. (ako nekom sound blaster omoguci da postigne vr' rezultate.... niko se nece mnogo potresti zbog toga)
4. Sumnjiva definicija profesionalizma... odn.. da li je neko profesionalac zato sto ima "pro" kartu ili zato sto zivi od svog rada (zaradjuje za 'lebac), ili zato sto "profesionalno" (bolje u sirem smislu) odradjuje svoj posao (ali i zaradjuje za lebac pri tom!)
5. Olaksavanje rada samom sebi moze biti razlog u izboru bolje i kvalitetnije audio karte... ali to je opet licno i subjektivno pitanje.
Sve u svemu.... svestan sam da nisam odgovorio na pitanje, odnosno nisam ponudio "ocekivani" odgovor....
Evo mog primera, licno mi TREBA profesionalna audio kartica koja ce imati:
1. Dva analogna balansirana ulaza
2. Dva analogna balansirana izlaza.
3. Digitalni AES3 input+output
4. Word Clock sync I/O
5.
Bez mikrofonskih predpojacavaca i bez potenciometara za regulaciju osetljivosti ulaza i jacine izlaza.... eventualno nesto za trimovanje... i kraj. Naravno, to znaci bez (najcesce) skrnavog fantomskog napona... itd
6. trenutno imam PCI kartu koja sve to ima (Lynx L22)... u potrazi sam za USB/FireWire vec godinama i NE MOGU da nadjem nista slicno, uvek nesto fali ili je nesto viska (najcesce mrski mi potenciometri). U zamenu koristim staru, pozajmljenu Digigram PCMCIA karticu, za laptop, i ozbiljno razmisljam da sam sebi napravim kartu po sopstvenom ukusu...
Eto... ima o cemu da se diskutuje... ali diskusija ne bi imala kraja i opet ne bi imali konsenzus.....
pozdrav
bogi