Quote:
Originally Posted by quake
E da...radi se o recording room-u koji po meni nije dovrsen.Imamo bass trapove na prednjem zidu,superchunkove na zadnjem a sve ostalo je 10cm air,4cm azmafon,10cm air,i azma ploce.Tako je radjen i plafon.Vec sam pisao da mi se refleksija azma ploce nije svidela,malo se vremenom uvo naviklo ali nije to bas to,pa sam se pitao da li bih sada te azma ploce mogao da zamenim drvenim plocama i koje bi debljine one trebalo da su a da to ne zazvoni i da li da mozda slazem letvice odredjene sirine na odredjenom razmaku?Pitanje je jos da li je bolje da na kraju imam 10cm air,4cm azmafon,10cm air pa opet 4cm azmafon pa na njega direkt drvo ili bez tog poslednjeg sloja azmafona pre drveta?
|
Sjajno je da si se odvazio da to uradis... to sam savetovao jos davno Ivanu, ali nisam siguran da je to uradio.
Stavi sta god preko toga... ako treba na pojedinim mestima makni azma ploce (vezivna hemija koja mu daje cvrstinu pravi rezonanciju koja nije bas prijatna)... za drvene povrsine koristi sve sto ti padne pod ruku, a da je zdravo... krovne letve (ne mora da se rendisu), OSB ploce u svim obilicma, necija stara drvena lamperija.
Ne zamajavaj se proracunima, rasporedjuj elemente dok ne uhvatis da ti je tako najbolje i posle ih samo fiksiraj. Jedino pravilo koje bih ti predlozio je da ne pravis jednaka rastojanja ako vec imas jednake elemente.... recimo lamperiju i letve.... na onom
drugom threadu koji je Dema dao covek je isuvise jednakih rastojanja napravio sa letvama iste debljine i cini mi se da je bilo dve razlicite sirine... ne bi trebalo da bude toliko istih polja...
Racunaj da su drvene povrsine reflektivne, a ostale apsorptivnije od njih... e njihov odnos bi trebao da bude 50-50% otprilike... a jedna od dimenzija, gde je to moguce, uvek haoticna (random). Sta ovo znaci... da nastavim od malopre... ako su letve krovne, iste... onda je razmak (slot) haotican izmedju njih i bilo kakav u rangu od pola sirine letve do 3/2 sirine letve..... recimo.
Ako se secka osb... onda se seku osb lajsne "slucajne" sirina... a razmak (slot) izmedju moze biti jednak.
Time se kontrolisu prekidi u homogenosti povrsine od koje se reflektuje zvuk, da bi bili sto manje "ponavljajuci" i samim tim izbegao akusticki alijasing... koji je najgora "nus-pojava" ovakvog nacina kontrolisanja stepena reflektivnosti neke povrisne.
Takodje nus-pojava (ovaj put korisna) je i difuzija zvuka na ovakav nacin... jer se uslovi za formiranje difuznog refleksionog zvucnog polja, smenjivanjem apsorptivnih i reflektivnih regiona potpuno zadovoljavaju.
pozdrav
bogi
p.s. Za iskustva sa rasporedjivanjem krovnih letvi obrati se spidermusicu sa ovog foruma... to sam mu savetovao kada smo se videli u njegovom studiju.