View Single Post
Old 21-08-2009, 10:26 AM   #27
alen
VIP Member

alen's Avatar

Default Re: Adam A6 vs KRK VXT6

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
....
Svakako je tesko postaviti i jedno i drugo, pri tom je resenje "sateliti+sub" apsolutno gore resenje za profesionalni monitoring u bilo kom rangu cene (zbog neuskladjenih kasnjenja), bez obzira sta pricaju (pojedini) proizvodjaci... (ako ne govorimo o Home Theater i Gaming primeni gde je kvalitet reprodukcije nebitan)

Samo realni subwoofer koji pokriva opseg ispod 40-50Hz (a o takvom ovde NE govorimo) se realno moze postaviti bilo gde u prostoriji... i u malim prostorijama nece praviti preterani haos jer u tom opsegu prestaju stojeci talasi (u jako malim prostorijama). Za mali monitor problem je SVE ispod 100-300Hz i za to mu treba woofer... a ne subwoofer... i tu resenja nema. Ili ici na trosistemski zvucnik ili ostati na malom monitoru. Dodatkom subwoofera se ne moze pokriti opseg koji mu fali ... upravo zbog razlicite pozicije u odnosu na "satelite".

Ideja sateliti + sub je komercijalno izuzetno dobra... nazalost prakticno neprimenljiva u profesionalnom monitoringu.... ako subwoofer ne pokriva samo opseg ispod 40-50Hz

....

Dodati subwoofer u akusticki nesredjen prostor je jos gore nego imati (samo) par monitora sa 8" midwooferom...
Prema tome... ako je prostor nesredjen... manje je zlo imati samo par manjih monitora i NISTA VISE (ako se ne zeli haos u glavi i sobi)

A akusticki tretman je potreban i za jos nesto osim za niske frekvencije...
.....
Slazem se apsolutno,ovo gore sam rekao malo off-topic i nevezano za ADAM ili KRK i profesionalni studijski monitoring nego vise generalno za uslove kucnog slusanja.Ideja sa sub-om je varijanta nuznog zla,jer sam bio kod nekoliko ljudi koji rade elektronsku muziku u sobicama od 10-tak kvadrata i gde je jednostavno malo veci monitor tu totalno nefunkcionalan.Manji monitori sa sub-om su po meni mnogo fleksibilnije resenje(kad vec postoji potreba da se koliko toliko treba cuti low-end) jer daju mnogo vise promenjivih na koje se moze uticati(pozicija u sobi,glasnoca,frekfencija rezanja itd....),naravno opet govoreci o kucnom slusanju a ne o profesionalnom studijskom.