16-08-2009, 02:22 AM
|
|
Member
|
Re: USB i brum na izlazima-struja ili..???
Quote:
Originally Posted by Shot
Ma bez veze je dirati u signal tako da se uvaljuje DI box. A i skupo je ako je vise od kanal-dva!
Radi se o audio masama. To do neke mjere ima veze sa skidanjem mase na struji ali ne nuzno i potpuno. Dapace, masa na strujnim kablovima se NIKADA ne smije skidati! Sve se da rjesiti u kablovima.
Ne znam koliko si spretan s lemilicom. Probaj ovo, to je ultra jednostavno - sastavi novi kabel kojemu ces za pocetak na obje strane NE SPOJITI audio masu (ground). Znaci samo zalemi na konektor signale (dva su na balansiranom - plus i minus - ako je xlr konektor onda su to pinovi 2 i 3... pin1 ostaje za ground). Probaj s takvim kablom vidjet jel ti se javlja brum. Nakon toga s jedne strane (samo s jedne) spoji masu a audio kablu i vidi jel sad ima istog tog bruma. Zatim spoji i na drugoj strani masu i vidi jel se sta promijenilo. U jednoj od kombinacija brum bi trebao nestati.
Dok testiras, probaj za pocetak da ti klavijatura nema niti jedan drugi konektor (osim struje naravno) u sebi. Kad probas tako, nakon toga ukljuci USB pa probaj istu proceduru. Nakon toga ako ti se da zezat ukljuci i midi pa vidi kako se sad ponasa. Racunaj da i Midi i USB imaju u sebi ground. Moja je pretpostavka da se preko USBa sad trenutno dovodi masa u klavijaturu, a to uzrokuje ground loop. S jedne ju strane treba odspojiti. S obzirom da je to lakse napraviti u audio kablu, zato sam ti taj postupak preporucio.
A to da kada jako stisas nema vise brujanja, to ti je neistina. Ti si samo stisao do te mjere da ga ne cujes jer je on negdje otprilike na -50db. Ali ako tako snimas i kasnije poglasnis, primjetit ces da je on i dalje tamo. Nije nestao, samo ga ne cujes. Uostalom, ucitaj snimljeno u neki analizator (Sound Forge ima FFT analizator recimo) i vidjet ces da je tih 50hz jos prisutno (u kanadi si, mozda je to 60hz jer mislim da je tamo drugacija struja)
Inace, malo opceg infoa - ground loop je pojava kada je jedan uredjaj uzemljen (govorimo za sad iskljucivo o audio uzemljenjima - onima u audio konektorima) preko dva ili vise razlicitih kabela. Dogodi se to da je putanja jednog uzemljenja drugacija od drugog (duzi put, druge sprave itd...) pa se dogodi razlika u naponima tih pojedinih uzemljenja (jer i u uzemljenju/masi/groundu/kakogodnazvali ima napona - struja tece, to nije "prazan" kabel kako neki misle). Stvar se rijesava tako da se odabere neki kroz koji ce uredjaj biti uzemljen i s ostalih se poskidaju mase. Alternativa je da se mase odvoje preko transformatora (a to je DI-box) pa su one prisutne ali fizicki nisu spojene (u transformatoru naime nema fizickog kontakta izmedju jedne i druge strane nego struja "skace" indukcijom kroz zrak s jedne na drugu zicu, glupavo laicki receno). Problem kod umetanja DI-Boxeva je onda to sto se na taj isti nacin unutar DIboxa tretiraju i audio signali. A svaki transformator daje neku koloraciju signala. Ako je dobar, mozda ce lijepo ofarbati i to ce biti pozeljno. Ali to onda kosta i zato imamo razliku izmedju jeftinih i skupih DIboxeva (ili je skup bas zato sto najmanje farba signal). Googlajte ljudi malo na temu "ground loop" ili "grounding audio signals"...
|
nista  ...probao sve...skidao masu na jednom kraju audio kabla,ostavljao samo + - (tip&ring)....jos gore....zakuca u "0"!Presekao ground usb cabla-ista stvar.Ukljucim komp i API na drugo mesto-sve u plafon...i kad je klavijatura iskljucena is struje.Maaalo se popravilo kad sam monitore premestio u drugu uticnicu,sada je recimo brum ispod -70db ..ali samo ako je strujni kabl bez grounda....i kad god klikne misem u analizeru vidim aktivnost.Ajde nabavicu i DI-box ovih dana pa da vidimo...
Last edited by player; 16-08-2009 at 02:42 AM.
|
|
|