eehhhh,Aco....kad bi to bilo tako jednostavno...puno je faktora koji pre magneta utiču na zvuk (bass) gitare....elem,vrsta drveta za vrat,vrsta drveta za fingerboard,tip veze vrat telo(bolt/on neck,set on neck,neck thru konstrukcije...)...pragovi,ŽICE!.......čitava matematika!
ali da te ne oboshrabrim......ja sam u par nekih mojih bass gitara koje sam budžio stavljao EMG (Hz seriju magneta),nažalost jedinu od EMG-a za bass dostupnu na našem tržištu....nisam preterano oduševljen...za žive nastupe o.k.,ali za snimanje....hmmmm....maaaalko mutno za moj ukus....
stavljao sam ih na instrumente gde su stvarno ispoštovani svi akustički zakoni u pogledu izbora i kvaliteta drveta i tipa konstrukcije.....
ono što bih ti savetovao od komercijalnih magneta je da probaš sa Seymour Duncan Bassline magnetima....ni kod njih baš nemaš preteran izbor.....imaju ih u Mitrosu....
ali se raspitaj,mislim da postoji i neki lik Vlado koji premotava magnete i to jako dobro......neko na forumu sigurno zna....
a što se tiče dampingovanja žica....pa to je stvarno zajebana i iritirajuća stvar pogotovo kod višežičnih bass gitara (5 i 6 žica)...
baci pogled kako sam ja to rešio na slici....prosto i lako....ženska gumica za kosu(ali ne od gume već od one rastegljive tkanine)...završiće ti posao