Quote:
Originally Posted by zmaj
Ehhh sta ti je kad si zensko...  a ja coveka jos pre godinu dana par puta molio da napise par pasusa o orkestraciji u softverskom okruzenju i jos uvek nista od toga  
|
Nije stvar u tome da sam ?ensko.
Slobodan i ja smo i inače u kontaktu i on mi je velika podr?ka za moj rad na svaki način. Pa evo, ovaj put i na način da mi bude score supervizor.
_________
ZMAJ
A sto te točno zanima o orkestraciji u softwarskom okru?enju?
Ima jako puno knjiga na tu temu i treba ih sve pročitati.
Najosnovnija stvar je da poznaje? tradicionalnu orkestraciju i da sklada? stvari imajući u glavi raspored svih instrumenata i koristeći instrumente na logičan način kao za sviranje u?ivo. Uz svjesnost da je previ?e toga moguće uz samplove ?to nije uz orkestar.
I recimo... ima nekih kontradiktornosti... npr. kad svira? dvije note prvih violina, to sa samplovima zvuči punije i jače. Dok bi u?ivo te dvije note raspodijelio i dobio puno tanji zvuk.
Za stringse je potrebno skladati u 4 (tj. 5, bas doublira cello za oct nize) tona, ne vise. Sto si nize, to trebaju biti veci intervali (ne gusci od kvinte), a sto ides vise (vln1 i 2), to mogu biti manji. Zapravo, to ide po teoriji o harmonicima.
Treba razmi?ljati da zaista sklada? za orkestar, a ne da svira? klavir uz zvuk violine.... kad cujes običan kvintakord odsviran kao na klaviru sa samplom stringsa znas da je radio netko tko ne zna... (a cujem to stalno i stalno.. na nasim prostorima offcourse... )
Cijeli pristup tome treba biti ozbiljan i temeljit. Ja se posvećujem svakom instrumentu jaaako dugo.
Pronalazim idealan sample za odgovarajuću dionicu, puno koristim keyswitch i mjenjam artikulacije, stavljam ih u idealan prostor i na kraju svega, crtam expression da sve zvuči kako bi zvučalo u ?ivo.
U prvo sam vrijeme mrzila score supervizora koji me namučio da danima crtam artikulacije stringsa do takvih detalja da jednostavno pomisli? da je čovjek lud ili si ti netalentiran. Fora je u tome da nikad nisam obraćala pa?nju na finoću izvođenja i nestanka svakog tona. Nego sam slu?ala zvuk instrmenta i artikulaciju... a on je htio da svaki ton bude prirodno izveden i da svaki krajičak svake linije bude diminished.
I onda izvodi? svakojake pizdarije da to izvede?.
Za taj cue od minutu sam radila 2 puna dana.

I nakon toga mi je to sad u krvi.

Tako se napreduje. Radi sa Amerima i naučit će?. Nakon ?to će? ih prvo mrrrrzit jako.
Va?no je i da poznaje? koji je instrument u kojoj lagi najjači i da ih koristi? tu za melodijske linije.
U vezi dinamike je vazno da razlikujes i glasnoću i boju tona. Sa samplovima mozes staviti jednostavno pojačati pianissimo... ali to je besmisleno.
Vazno je da melodiju od background materijala jasno razdvoji? bilo bojom instrumenta, lagom, ritmično?ću.... artikulacijom.
Itd.
...
Ma dobro, neću sad ja o tome svemu, jer ne znam ?to te točno zanima.