View Single Post
Old 24-07-2009, 09:06 PM   #1
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Razlika (aktivni vs pasivni monitoring)

Ajd da dodam i ja nesto, mada je sve ovo davno pisano....

Iako je principski bolje razdvajati signale za visokotonac i niskotonac na linijskom nivou i kasnije zasebno pojacavati signale... definitivno to NE ZNACI da je samo princip dovoljan da bi monitor radio dobro... Princip je samo princip i nista vise... mozemo uzeti losije drajvere, losija pojacala za svaki ponaosob, i dobili smo losiji zvucnik... koji losije svira... tako da... mislim da je svejedno... monitori se dele (po meni) iz vaseg ugla:

1. na dobre i lose,
2. na one koji vam se svidjaju i koji vam se ne svidjaju..
3. na one na kojima uspevate da ostvarite dobre rezultate i one na kojima to niste to u mogucnosti...

Sve ostalo je nebitno... potpuno nebitno. Cesto se desi da aktivna varijanta istog monitora zvuci losije od pasivnog ako pasivni gonimo kvalitetnijim pojacalom od onog koji je u aktivnom monitoru (ne pretrzu se proizvodjaci preterano).... a i cena je dobar pokazatelj...

Podela na Main i Nearfield monitore je vestacka trgovacka podela... postoje mali i veliki zvucnici.... fullrange, dvosistemci i trosistemci.. itd. ... samo to.

Slowstar spominje faznu uskladjenost, dinamiku, itd... sve su to tehnikalije koje nije lose preskociti cak i u obliku puke znatizelje... samo zbunjuju a precesto se zloupotrebljavaju u obliku marketinga i quasi-nauke i tehnike... recimo.... ukratko.... ne nadjoh ni jedan regularan naucni rad koji dokazuje da je fazna uskladjenost izmedju drajvera na neki ili nekakav drugi nacin (u oba slucaja ispravno primenjen) cujna u smislu jasne razlike i u smislu bolje-lose na blind testu... a po slobodnim casopisima i na internetu ima more tekstova koji na ovaj ili onaj nacin opisuju specijalne linear-phase skretnice... pa prica o faznoj uskladjenost tannoy monitora iako je visokotonac celih 100mm IZA akustickog "pocetka" dubokotonca... sto znaci da nema govora o konicidentnim drajverima i fazna razlika je kompenzovana u skretnici... kao i kod svakog drugog monitora.. itd.. sto znaci... slusajte monitore i uzivajte u njima ili nemojte uzivati u njima... jedino zaobidjite "objasnjenja" zasto nekakvi monitori rade ovako ili onako.. tu se moze naci svacega... pogotovo ako se uzme u obzir cinjenica da je razvoj i usavrsavanje zvucnika mizerno uznapredovalo od kada je izmisljen... to je jedino istinito... sve ostalo je naglabanje...

Jedino mesto gde sam nasao da se ne lupetaju gluposti i ne prica svasta... su naucni radovi.

Imate usi pa slusajte... manite se citanja, i podela prema tehnickim karakteristikama koje prakticno ne znace nista u smislu kako to stvarno vama svira.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline