View Single Post
Old 24-07-2009, 11:46 AM   #20
spidermusic
Senior Member

spidermusic's Avatar

Default Re: Zidanje studija! Predlog i pomoc :)

Retko dajem savete, ali su me postovi entuzijasta i zaljubljenika u muziku i zvuk, u koje i sam spadam, potaknuli da i ja nesto napisem.

Adaptacija mog studija od 80 metara kvadratnih u mojoj kuci gde je sve vec bilo ozidano i spremno za akusticku obradu je kostala nekih 8.000 eura. Dakle, u tu cenu ukljucen je samo materijal (drvena gradja, mineralna vuna, azmafon, platna, gipsane ploce, prozori, vrata, keramicke plocice, sanitarije, laminat, itison, klima uredjaji i sl.) i nesto malo zanatskih usluga za grube radove na zidanju pregradnih zidova, ugradnji stolarije i intervenciji na prepravkama centralnog grejanja i vodovodnih instalacija. Dakle, rad na ugradnji akustickih elemenata, izradi elektro instalacija, postavljanju podova, postavljanju keramickih plocica, nabavci i transportu materijala i sve ostale sitnije i krupnije zahvate nisam platio, jer sam radio SAM ili uz NESEBICNU pomoc svojih prijatelja, pa i savetnika po pitanju samog akustickog tretmana (koji, uzgred budi receno jos uvek nije dovrsen, jer posle nekoliko godina koriscenja studija uocavam izvesne nedostatke koje cu uz dodatne troskove morati da popravim). Za sve to je pored redovnih obaveza i poslova trebalo puno, puno vremena i strpljenja (Citati, godinu i po dana muke i truda).

Nemam nameru da bilo koga obeshrabrim, vec zelim da iznesem realnu sliku o troskovima i pomognem svima koji imaju nameru da se upuste u gradnju svog studija. S obzirom na iskustva Off-a, Brace, pa i na sopstvena iskustva, smatram da je tesko sagraditi studio od 150 metara kvadratnih za samo 15.000 eura, ali to ne znaci da u takve poduhvate ne treba ulaziti, jer kada postoji zelja i jaka volja sve je moguce napraviti. Zadovoljstvo i sreca, kada dugo zeljeni studio ugleda svetlost dana, nemaju cenu, naraocito kada je buduci vlasnik ucestvovao u svim segmentima njegovog nastajanja.
spidermusic is offline   Reply With Quote