Quote:
Originally Posted by OFF
Ma, u krajnjem slucaju je nebitno, to za kalibraciju, +-3dB pa i vise, na ovakvim merenjima mi ne govore puno... merenje radim vise onako, a ne da bih donosio neke zakljucke.
|
Znam, ali kako god okrenes, ti nisi amater/hobista nego
profesionalac u muzickoj produkciji (barem prema mojim saznanjima od pre, a na ovom forumu ima dosta clanova slicnih tebi)
Quote:
Originally Posted by OFF
10hz..... pri nekom normalnom SPLu (80, 85dB), na 10hz membrana ima jaaaako veliku kretnju, e sad koliko jos sme i moze, ne bih proveravao  , po cenu da ne merim uopste
|
Realni SPL
ne mozes znati zato sto nemas informaciju o osetiljvosti (tvog komada) mikrofona... a o kalibracionom fajlu da ne govorimo... znaci apsolutni SPL mozes meriti ali ne mozes biti siguran da li ti je merenje tacno, i koliki je on realno.
Merenja NE MORAS vrsiti na 80-85dB, jer crest factor signala kojim meris moze biti nepoznat (bitno za MLS i noise merenja)... prakticno ne treba nista ni pokusavati na nekom specijalnom nivou meriti... vec....
... kada krene sinusni sweep, pazi dobro da 10Hz
ne "cujes" ili da cujes sto manje... jer mozes cuti samo vise harmonike.. a to ne valja..
....onog trenutka kada budes namestio nivo da dobijes navedeni slusni rezultat na svom sistemu, ustanovio si najjaci moguci signal za merenja na tvoj nacin i tvojim spravama... i time ih cinis
iole relevantnim, makar i bez informacije o osetljivosti i kalibracionog fajla.
Realni muzicki materijal ima drugaciju raspodelu snage i SPL u odnosu na merenja.. i zdravorazumski i ad-hoc zakljucci ... obicno ne vaze.
pozdrav
bogi