09-07-2009, 04:32 PM
|
|
Junior Member
|
Re: Snimam uzivo pitanje ...
Uf al sam se posvetio....Evo ti i za mecku na brzinu...
> >
1.Ima tacka na mecki malo iznad rezonantne rupe i to na strani intrumenta gde su mu tanje zice.Tu tacku u literaturi cesto zovu ?sweet spot?.Potrazi je uvetom dok tvoj ?Burdus? svira, i probaj onda da ?ulovis? tu tacku; postavi majk jedno 20-ak cm,pa do pola metra,metar od instrumenta,a sve u visini te tacke. (Za snimanje klasike,gde mecku teraju gudalom,te je glasnija i mnogo bogatija u nizim frekvencijama,majk se stavlja dalje,a kod okidanja prstima-blize)
2.Ako ti tako fali basa probaj drugi majk da stavis nize, i malo blize samom otvoru na instrumentu. I...onda se igraj sa ta dva majka, kolko zelis da dobijes slap-a ili ne, vise basa ili ne, i sl.
> >
S izborom majkova ...isto ne znam sta imas,kao kod armunike...Probao bih kondenzatore s manjom il vecom membranom,dinamicke sa neusmerenim karakteristikama i sl,...Kao sto vidis to su dve skoro suprotne kategorije, al bas zato bi probao i jedno i drugo pa cuo sta bolje radi...Samo bi gledao ,ako mi soba nije dobra te mi bas refleksije ubijaju snimak, da to malo smanjim izboromi pozicijom mikrofona,kao i da okruzim burdusa i instrument mu nekim panelima studijskim il vec slicno,sto ce da smanji nepozeljno rezonovanje...
|
|
|