View Single Post
Old 09-07-2009, 04:29 PM   #2
DiskoPrle
Junior Member

DiskoPrle's Avatar

Default Re: Snimam uzivo pitanje ...

...nisam skorooooo snimao armunke i mecke,pa sam morao malo i da se podsetim,al ako ti pomogne predivno...probacu sto manje prdeti,a biti sto konkretniji......

Harmoniku mozes snimiti na dva nacina:

1.Prvi je (kod zapadnjaka mislim cesci, kod nasih radiobeograd-kolarac ekipe ne znam) da sa dva mikrofona snimas odvojeno jednu i drugu stranu harmonike,tj. ovu s treblovima(desna ruka najcesce),sto svira melodiju,i ovu s basovima(leva ruka)...Tako mozes posle u mixu da dodajes,oduzimas kolko oss da ti bude njihov odnos, s tim sto ne bi trebalo bas da preterujes sa panoramama da ti harmonika ne zazvuci da je siroka ko kafana...ili ih jednostavno pre miksa saberes i dobijes instrument na jednom kanalu(meni u kakvim god pro tulsima uvek falio taj jos jedan za nesto),....
Sto se tice pozicije mikrofona bliza ce ti pojacati nivo mehanike samog instrumenta,(sto ne mora uvek biti nepozeljno),ali kod priblizavanja majka slusaj da odnos izmedju gornjih i donjih tonova(po "sirini" armunike) ostane ujednacen...Kreni od 30-ak cm od harmonike,nek ti to bude kao bliska postavka,pa pomeraj majkove,il samo jedan, u sirinu i slusaj sta ti radi (ovo sve narafski ako snimas samo harmoniku a ne celu bandu odjednom)..
Izbor majkova??? E tu vec ne znam sta imas???Ja bi probo sve sto imam, od najjednostavnijih omni shurki i klonova im, do vec cega imas, ne bi bezo ni da mi budu razliciti,da probam vise basa da uvatim nekom vecom membranom na toj strani instrumenta, il naprotiv , da zamenim majkove ako ga ima previse....
...Tako sad dodjoh i do druge varijante:

2. Moze i jednim mikrofonom, nekim sto ima siroku frekv.karakteristiku,vecu membranu,(npr neki kondenzatorski-omni lil kardioida usmerenosti),koji se postavi ispred instrumenta,ka oprilike njegovoj sredini, a na usaljenosti od 30-50 cm, pa navise, isto se poigraj , pa vidi razlike...
Ja ti inache nisam neki ?sifra-modeli? zaludjenik da ti sad kazem uzmi taj i taj majk, a i tako su me naucili; vidim sta bi snimao, pa gledam koji majk taj spektar moze da ?ufatiii?, ionako nam se svima ,izdeljenih ipak u par finansijskih kategorija, vrte manje vise isti modeli...
Attached Images

DiskoPrle is offline   Reply With Quote