View Single Post
Old 08-07-2009, 07:41 PM   #1
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Neobično povezivanje zvučnika (Boggy, pomagaj)!!!!!

Razrađujem koncept nekakve zvučne skulpture koju bi trebalo da izlo?im u septembru. Prvo da obrazlo?im koncept, a onda ću da kukam

Radi se o tri zvučnika (ne tri zvučne kutije, nego tri zvučnika, drajvera) koji vise razapeti na sajlama u galerijskom prostoru i vezani su na najobičniji CD player preko najobičnijeg stereo pojačala. CD emituje zvuk koji je daleeeeko ispod slu?nog opsega, tako da zvučnici zapravo ne "sviraju", nego se mrdaju dovoljno sporo da "zvuk" postaje jasno "vidljiv". Pre par godina sam postavljao jednu verziju ove instalacije, pa imam nekakvo iskustvo u postavljanju svetla i izboru "najvidljivijih" frekvencija (1-4Hz). Ono ?to me muči je:

Zapeo sam da napravim simulaciju trofaznog sistema koristeći samo dva audio kanala koji emituju istu frekvenciju pomerenu za 120?. U praksi bi to izgledalo otprilike ovako (grub model, u konačnoj verziji bi bilo raznih poigravanja sa frekvencijama i talasnim oblicima):

By awacs2u at 2009-07-08

E sad (u in vitro simulaciji koju sam uradio) kada saberem dva sinusa (L+R) frekvencije 1Hz koji su pomereni za 120? (333ms) dobijam očekivani treći sinus iste amplitude koji je pomeren za 60? u odnosu na "prvi":

By awacs2u at 2009-07-08

I kada mu zamenim polaritet dobijem logičnu idealnu vrednost od 240?:

By awacs2u at 2009-07-08

E, sad pitanja:

1. Da bih dobio ovu situaciju da li je potrebno da na treći zvučnik pove?em L(+) i R(+) ili L(+) i R(-)? Sa polaritetom ću se već nekako snaći... Va?no je samo da je amplituda ista kao na svakom pojedinačnom kanalu.

Evo dijagrama, pa koga ne mrzi neka docrta dve linije:

By awacs2u at 2009-07-08

2. Kako se u dotičnom povezivanju pona?a otpor???

Davno sam se igrao sa onim konceptom povezivanja trećeg zvučnika koji je Brian Eno sugerisao za slu?anje njegove muzike (valjda be?e On Land), ali muzički materijal trpi svakakve anomalije. U navedenom slučaju bih prosto ?eleo da budem tehnolo?ki dosledan i precizan .

Pozdrav,

Vasa

P.S. Vidim da je popriličan deficit nenormalnih pitanja na Forumu, pa eto malo...