Re: DIY Vocal booth & Control room?!
Meni se bas ne sviđa smjer u kojem ste krenuli s razmišljanjima!
Prvo i osnovno, ne znam koja je to "bučna" oprema koja bi se stavila u drugu prostoriju??!?? Pa on nema veliki pult sa 40 kila napajanja koje vrti svoje velike ventilatore. Nema vjerovatno ni pojačala za zvučnike koji se hlade ventilatorom. Jedino komp može malo šuma dodat, al i to se da regulirat. Sve i da napravi drveni iso box koji je dobro ventiliran sporim bešumnim ventilatorima, ispast će bolje nego da žrtvuje tu prostoriju. Dakle, moja poanta je - o kojoj buci pričamo da bi mu trebala druga prostorija. Ta prostorija bi možda postala ostava - a ni to mu ne treba jer je drugi dio prostora već sad ostava i tamo može spremit raznorazne gitare ili kramu koju ljudi donesu.
Druga stvar je da studio u kojem se snima u istoj prostoriji je vrlo nekomotan studio! Našao sam se u masu takvih situacija davno prije i ne želim se nikada toga prisjetit. Kakav je to monitoring kada sjediš sa slušalicama na ušima dok je pjevač pred mikrofonom, paziš da ne zakrckaš sa stolicom, paziš da ne spustiš olovku na stol da ne kucne... ma to je odurno. On ima taman malu prostorijicu koju bi ja totalno umrtvio i od nje napravio mali vocal booth. Pa u nju može strpat i neko gitarsko pojačalo i sve te neke sitnice.
Treća stvar je da su ovi noviji nacrti lijepo zamišljeni na papiru (ustvari u CAD-u) ali u praksi su jako ograničavajući. Zapravo, prostor je ograničavajući. Ima dva prozora i dvoja (troja, ako uračunamo i vrata za vocal booth/sobu za "bučne" sprave). Što s njima? U idelau bi najbolje bilo zapušit ih i da se nikada ne otvaraju. U praksi to ne bi išlo.
Ja bi cijelu režiju orjentirao onako kako je EOMSY to na prvoj skici nacrtao. To mi se čini najbolje. Onda iza leđa ubio zid totalno da ne vrati ništa. Apsorberčina i zdravo. Ja sam seljačina koja ima filozofiju da ako refleksiju ne možeš kontrolirat u potpunosti onda gledaj da ju izbjegneš.
Eto... možda sam radikalan al "it's just my 5 cents"
E da! Zašto nitko nije postavio pitanje čovjeku da sruši zid i proširi se na cijeli prostor? Ili barem digne sruši dio ovog zida i sazida novi u nastavku sa zidom od vocal bootha/sobe za "bučne" sprave? Onda bi se dalo napraviti puno puno bolji raspored, neke ne-pravokutne mjere prostorije (RFZ možda?)... soffit monitora možda... EOMSY, što ćeš ti s tom drugom prostorijom?
Last edited by Shot; 03-07-2009 at 11:25 PM.
|