View Single Post
Old 01-07-2009, 03:49 PM   #8
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Default Re: Zastitimo emitere od autora...

Epa drugovi moji forumasi ja gledam na stvar ovako: SOKOJ ne stiti autore kako treba, napravio je neposten sistem raspodele prema autorima, u njemu caruje birokratija, nepotizam i korupcija. Jedino resenje koje ja vidim jeste da se stvori novo udruzenje kompozitora itd.... da svaki autor ima neposredan uvid u to sta radi udruzenje, i da udruzenje polaze racun autorima, a da svaki emiter mora da zakljuci ugovor sa autorom ukoliko zeli da emituje njegovu pesmu i da se u tom ugovoru odredi naknada autoru za svako pustanje njegove kompozicije. Problem je u nasoj drzavi sto je dala javnopravno ovlascenje SOKOJU da moze da zastup autore i da ubire naknadu, to ocigledno nije dobro resenje, jer autori znaju najbolje, i imaju interes kako da stite svoja dela pa i da ubiru naknadu, kao sto je recimo slucaj u normalnim zemljama. Prema tome zastita autorstva je privatni interes svakog autora pa ako nece autor sam to da radi angazovce agenta koji ce za odredjenu proviziju to da radi za njega, ali ce se barem znati sta i kako i koliko. Ovako kako sada stoje stvari sve dok se ne izmeni sistem autori ce biti nezadovoljni, ne verujem ja listama emitera sta pustaju i koliko, a ne verujem ni u formule SOKOJA o podeli naknade. Ne moze to brate odokativno nego mora konkretno jer se radi o novcu.
Uloga tog novog udruzenja bi bila samo da artikulise prava autora na pravi nacin i da izlazi u javnost i podize javno mnjenje.
Ja evo pokusah da dam koncept, ako me uopste neko razume dobro je, ako me ne razume ostace i dalje nezadovoljstvo i ovakve teme. Znaci celu stvar postaviti na posten pristup i trzisnu ekonomiju sa cistim racunom i dugom ljubavi.
Braca is offline   Reply With Quote