Želim svima lijepi pozdrav i želim svima reć da brijem kak je ovaj forum mrak. Već neko vrijeme surfam po njem i čitam ... i čitam ... pa reko da se i ja učlanim i podjelim neke svoje projekte s vama. Svaka konstruktivna mišljenja su dobro došla!>>
>>
U ovom threadu sam htio podjeliti s vama konstrukciju vocal absorbersa (gobosa, kak vam je drago) od početka nastanka do samog završetka i primjene.>>
Sami početci ...
Ovako sam ih prvotno zamislio ...
Početak slaganja okvira ....
Učvrščivanje prije postavljanja unutarnjih kutnika ...
Unutarnji kutnici ...
Sad sam malo izostavio slikanje, al skužit ćete. Napravio dva okvira i osam spojnica (za svaku stranu po dva), sve to po mjeri izrezao da spojim u jedan veliki okvir ...
Okviri složeni ...
E, sad. Tu sam dobio naputak da bi bilo dobro popuniti zračne praznine u sredini, kako zvuk nebi "curio" (ideja je bila staviti 5 cm staklene vune, 5 cm zraka, pa 5 cm guste kamene vune). Izrezao od otpada nekakve tanke iverice (ak je to iverica, sa nekog starog kuhinjskog elementa ...)
Evo i kako (i sa šitnim se alatom da, ubodna pila za 90 Kuna

)
Onda sam postavio ljepilo za drvo ...
Popunjeno i zakucano ...
Evo kako (za neznalice

)
E, punjenje absorbera ...
Kamenu vunu sam izrezao običnim skalpelom da sjedne na "ivericu" u sredini absorbera, tako da ostane zrak u sredini ... a sa donje strane sam stavio građevinsku mrežicu za žbukanje (što rijeđu sam našao, kako nebi previše smetali ulasku zvuka) da drži staklenu vunu kada dignem absorber ...
Svi na okupu ...
S vanjske sam strane sve prešao sa univerzalnim silikonom, da nebi slučajno gdje "puštali" ....
Postavljanje tkanine ...
I zatvaranje istog ....
Sad je bilo vrijeme za napraviti postolje za "ovog diva"

. Počinjem sa jednom nogicom ...
Kad se izreže ... E, tu moram napomenuti da cijeli moj alat se svodi na ručni cirkular, aku-bušilicu, dlijeto, i onaj k. s kojim sam ukucavao tkaninu i mrežicu (jbga nemrem se sjetit kak se zove, lol) ...
Sad slijedi postolje za nogicu ...
Izbušio rupu s bušilicom u ucrtanom mjestu, te ubodnom pilom izrezao ostatak. Ugurao nogicu u postolje ....
Te dve nogice su za jedno postolje absorbera (od dva koja sam zamislio). Da, da, od pravog kuta ni "p" (posljedica ručnog, a ne profesionalnog alata), pa je bilo vrijeme ih učvrstiti u pravi kut ... Izmjerio, izrezao ručnim cirkularom mjere za letve koje idu postrance ...
Poslije sam izrezao na mjeru poprečnu štaflu koja je dodatno učvrstila nogice za jedno postolje ...
Sada slijedi konstrukcija stolića za postolja. Tu sam izrezao na mjeru fosnu, na koju sam poslije ušerafio brodski pod, kako bi sjela na "klik" zbog budućeg transporta ...
Evo, kad sam stoliće ofarbao ....
A ovako moja žena dijeli oduševljenje samnom (već joj je pun k..), lol ....
I KONAČNO SLOŽENI!!! Absorbere sam povezao pantima (koje sam ofarbao u crno, da se slažu s bojom tkanine) i sve je spremno za brzo razmontiravanje i transport (to je i bila prvotna ideja).
Kak izgleda to kad sam ih složio kod svoje pjevačice (50 km dalje od mene)...
"Zvuče" dobro, i to mi je jedino bitno. Uglavnom, ja ponosan

kako je sve ispalo. Tehničke informacije absorpcije nemam, nit znam izračunat-mjerit, pa nemojte to ni pitat lol.
Oprostite na veličini slika (ako su prevelike) i ako imate kakav komentar, slobodno razvalite ....
Pozdrav svim DIY-ovcima, Eomsy.