View Single Post
Old 05-06-2009, 03:29 PM   #5
Color
Senior Member

Color's Avatar

Default Re: [OBAVESTENJE] dve nove knjige o zvuku za film!

Quote:
Originally Posted by mildan View Post

"Dramaturgija zvuka u audio-vizuelnom delu"
je prevod ceske knjige "Zvukov? dramaturgie audiovizu?ln?ho d?la" - Ivo Bl?ha.
http://www.amu.cz/info-sluzby/pocita...izualniho-dila
Prevod je predvodio prof. Rihard Merc.
~150 strana, A5
Izdavac: Dom Kulture Studentski Grad, +381 11 2691 442

"Dramaturgija zvuka...." krece od osnovne podele na komponente zvuka u filmu (dijalog, muzika, zv. efekti), objasnjava odnose zvuka i slike, analizira mogucnosti zvuka kao izrazajnog sredstva filma, a ide i u konkretna resenja za pojedine probleme sa kojima se srecemo (recimo, muzicki prelazi, skokovi u planovima zvuka i sl). Snaga ove "teoretske" knjige je u tome sto je vrlo prakticna, a sa druge strane se temom bavi nevezano za konkretnu tehnologiju, tako da ce biti potpuno relevantna i za 50 godina. Koliko ja poznajem literaturu (bar na engleskom jeziku), ova knjiga je jedinstvena.
"Dramaturgija zvuka u AV delima" je knjiga koju mogu vrelo da preporucim svima koji zele da se bave sound designom ili zele da komponuju muziku za AV dela.. Knjiga je od nedavno obavezna (na ceskoj filmskoj akademiji) na svim katedrama (rezija, kamera, montaza itd...) jer dobar filmski reziser i scenarista moraju biti upoznati sa sirokim spektrom mogucnosti rada sa zvukom i moraju biti svesni izrazajnih mogucnosti kojima zvuk raspolaze da bi postigli maximalne rezultate u svom stvaralastvu.

Prof. Ivo Blaha je sef katedre za snimanje i obradu zvuka na FAMU u Pragu, mogu slobodno reci da sam kroz skolovanje na toj akademiji od njega naucio mnogo toga o zvuku, muzici i uopste umetnosti...o izrazajnim sredstvima kojima se filmski umetnici sluze, citanju i razumevanju filma i zvuka za film! Prof. Ivo Blaha je u svojoj knjizi napisao sustinu dramatirgije zvuka, pouzdano znam da ne postoji niti jedna slicna knjiga vezana za tu tematiku napisana tako jednostavno i citko ali vrlo pedatno i detaljno! Velika je stvar sto je prevedena na nas jezik. Ja licno je tretiram kao bibliju za tonce Kad god uzmem da radim neki zahtevniji projekat, obavezno prelistam knjigu iznova i iznova....

Inace i sam sam ucestvovao u prevodu knjige, tj. u prepravci i kontroli prevedene knjige, nalazenju adekvatnih pojmova koji u sferi zvuka i muzike u ceskom jeziku postoje ali kod nas jos ne.....ima vec 2 godine kako se to pripremalo, drago mi je da je knjiga konacno i izdata!

Last edited by Color; 05-06-2009 at 03:33 PM.
Color is offline   Reply With Quote