Quote:
Originally Posted by RokStudio
Taj tekst je bio jedan od onih koje sam pa?ljivo proučio pre nego ?to sam krenuo da radim studio. Plastična folija u mojim panelima nema nijednu akustičku (planiranu) funkciju, već slu?i da spreči vlakna mineralne vune da ispadaju. Izvestan akustički uticaj koja ta (tanka i opu?tena, a ne zategnuta) folija ima na odbijanje visokih frekvencija je, po mom skromnom mi?ljenju, sasvim nebitan jer se između izvora zvuka i nje nalazi sloj od 12 cm apsobirajućeg materijala (vune i azmafona), a s druge strane 10 cm vazduha prema zidu. Ako bi uklanjanje te folije značajno unapredilo akustičke osobine panela, rado ću je iseći i ostaviti panele bez nje, ali u onom tekstu nisam video, kada sam ga nekoliko puta ranije i?čitavao, ni?ta ?to bi na to ukazivalo. Nadam se da nisam ne?to va?no prenebregnuo.
|
Pa ima absorbera koji imaju membranu da ide absorbcija i ni?e nego to mo?e da ponudi sam porozan materijal da (i obična PVC membrana doda absorbciju ka ne?to ni?im frekvencijama).
Ali je membrana na prednjoj fronti.
Od pozadi nema funkcije, bolje bi bilo da je propustno (tkanina recimo) i da zvuk kad udari u prednju membranu visoki se odbijaju ni?e frekvence idu kroz rigidnu vunu, ide kroz air gap, odbija se od zida ide opet kroz air gap, opet u vunu i prednju membranu.
A sad ima? zatvorenu vunu, neke vrste kvazi resonator i ne znam da li je to pametno.