Quote:
Ono ?to me je oduvek kopkalo je na osnovu kojih kriterijuma se bira oprema za jedan mastering studio?
Jasne su mi osnovne postavke i sve to,nego racimo vi?e neki detalj tipa: za?to npr. Massive Passive a ne GML...ili kompresori,monitori i tako...
Kako ste znali da ba? to ?elite? jeste li već probali to sve ili samo na osnovu nekih pretpostavki (mada bi ovo bilo skroz rizično obzirom na cene uređaja)?
|
dva kriterijuma su odlucujuca:
1. licni ukus
2. customer service koji nude te firme ciju opremu zelis da imas u studiju.
...prvo da obrazlozim to o licnom ukusu... kao pocetnik ( kao i u svakom poslu) je jako tesko znati sta zelis a sta ne. tako da je to neko vreme koje mora da prodje u gradjenju licnog stava prema tome kako zelis da zvucis neizbezno i ako nemas dobre mogucnosti da probas puno opreme moze jako dugo da potraje.
moras puno da radis i s iskustvom ce vec da se slika stvori kako NE zelis da zvucis. na osnovu toga ces i da kupujes svoju opremu. ja sam misljenja da NIJE bitno koliko para kosta tvoja oprema i da ljudi NE dolaze u studijo radi opreme nego radi konacnog rezultata i tvog odnosa prema klijentima.
tako da je u principu sve jedno da li massive passive ili GML. ..tebi treba to da radi i da ti pomogne da dodjes do toga sta zelis da cujes.
...customer service... ako imas komercijalni studio koji radi 24/7 i moras da ispostujes "deadlines" onda ne smes da si dozvolis da ti nesto crkne u studiju i ti nemas mogucnost da to sredis narednih 2 meseca. tu pricu odmah zaboravi i zatvaraj studijo. kao sto i provaljujes, cak i ako mi se neka sprava svidja za poludit a nisam siguran da li mi servis nudi to sto mi treba ne cu da je kupim. pre cu da uzmem alternativu koja me zadovoljava ako mi ta alternativa nudi bolji servis.
igrom slucaja, imao sam prilike da testiram jako puno razlicite opreme u svom studiju u kojem radim tako da sam vremenom dosao do toga sta zelim. koji konvertor, koja pojacala, koji monitori...
moras sve da probas. nikad ne kupuj na slepo, cak ni ako imas visak para...jer mozda i najbolja sprava nece tebi da radi u tvom studiju.
Quote:
Spominjao si lanac koji sam po sebi daje određen efekat,pa me interesuje kako ste do?li ba? to tog niza?
Da li su samo nijense u pitranju? ili se tra?i najsvestranija oprema koja mo?e pokriti sve muzičke pravce?
nadam se da nisam dosadan...
|
lanac nisu samo sprave. studijo je jedna celina, i po meni jedan od najvaznijig cinioca "sounda" su kablovi. o tome ti jako ovisi. massiv passiv sa van der hul
http://www.vandenhul.com/p_D03AF.aspx podpuno drugacije zvuci nego sa transparent audio
http://www.transparentcable.com/prod...o.php?modCAT=1 ili vovox
http://www.vovox.com/neu/content_e/01_02.html.
ista prica vazi za kablove za struju, speaker kablove itd...
sve je povezano u nerazdvojivu celinu i moras na sve da mislis.

pa dalje...ako pomesas kablove opet imas neki drug zvuk itd itd

ja "svoj" lanac nemam iz tog razloga sto nisam sam u studiju i delim studijo sa nevenom i mirom pa smo se nalazili na sredini

, tako da su svi zadovoljni. ja imam neke stvari koje njih dvojica ne koriste, oni opet nesto sto ja ne koristim tako da sveko dodje na svoje.
najvaznije je da si prepoznatljiv.
oprema koja moze da pokrije sve vrste muzike ne postoji...trazis to sto tebi omogucava da dodjes do toga sta si si zamislio.
pozzz