Quote:
Originally Posted by Synclavier
Idealno je ako imas volje/znanja/vremena/alata da programiras/layer-ujes ili makar tweak-ujes (neki factory preset) pad za svaki konkretan aranzman/produkciju. Mnoge hard/soft sprave (ukljucujuci i gore navedene) ti u tom slucaju mogu dati zadovoljavajuce rezultate.
Ipak, kroz godine "eksploatacije" pokazalo se da odredjene (hard) sprave u nekim specificnim situacijama daju malo bolje rezultate od nekih drugih. Moja iskustva su sledeca:
- soft,warm & voicey pad: Roland MKS-70/JX10, Roland JD-990/JD800;
- atmospheric, moving, morphing pad: Korg Wavestation (AD,SR,EX), Access Virus (B,C,TI), Kurzweil K2xxx;
- poly stack, digi bell pad: Roland D-550/D-50, Yamaha SY99;
- hard, belly pad: Waldorf Wave/Q/Blofeld;
- airy, flutey pad: Oberheim Matrix 12/1000, Xpander;
- vintage orch & string machine pad: Alesis Andromeda A6;
- complex, seq, rhytmic pad: Nord Modular G2(X);
Naravno, u odsustvu ovako "profilisanih" sprava, uz dobro tweak-ovanje, "allround" sprave tipa Fantom/M3/Motif mogu dobro da "zavrse posao"...
|
Da izadjemo malo iz OFFa
Ja na zalost nemam toliko iskustva sa ne-rompler spravama koje je synclavier pobrojao ovde, ali sam primetio kroz duuugo posedovanje tezgaroskih makina (od U20, d70, t2, x3..... pa do danasnjih motif/fantom/extreme)... da bi se i kod danasnjih sprava mogla postaviti neka podela po kategorijama, odnosno, da ne radi svaki rompler dobro sve emulacije (logicno). Meni je npr fantom (imam generaciju pre X) dosta bolji od Motifa kad se radi o mekim i toplim, pa 'voice' tipu padova. Takodje, kad se radi o nekim sweep, i ostrim padovima, tu je Korg u blagoj prednosti. Opet, motif mi ima najbolje 'oberheim style' zvuke, sto padove, sto analog brassove... takodje, prophet samplovi mi najbolje zvuce na motifu.... opet zvonasti zvuci... Dx plug-in za motifa...
Soft... mozda se nisam dovoljno udubio, ali cak pored ovih romplera koje posedujem, retko ga koristim, a verovatno ga ne bih ni pogledao da imam prave makine iz posta gore